Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Hvor
  • Ute
Tidsbruk
  • Å lære sjøveisreglene kan med fordel skje som en del av en aktivitet når vi er på tur eller fiske. Ved å tilrettelegge ulike møtesituasjoner kan reglene innlæres og praktiseres. Delen som krever instruksjon, skjer greit i løpet av en timesøkt. Etter dette krever opplæringen at elevene får prøve ut det de har lært over tid.

Sjøveisreglene

Roere, kajakkpadlere og kanopadlere er vannets «myke trafikanter». De sitter (med ryggen i fartsretningen) i små spinkle båter, og er helt avhengige av at andre som bruker vannet, tar hensyn til den som ror. Som myke trafikantene må vi også selv gjøre vårt beste for å manøvrere båten slik at vi ikke skaper fare eller er til sjenanse for andre.

I alle trange farvann, som f.eks. bukter, viker, sund o.s.v. gjelder regelen om høyrekjøring, d.v.s. at man holder seg så nær som mulig den siden av farvannet man har på styrbord side.

En båt som tar igjen en annen skal vike, fortrinnsvis til høyre (styrbord).

Hvis du må endre kursen, så gjør det slik at det er helt tydelig for andre båter. Det er bedre å stoppe, bruke årene for å snu båten, og så begynne å ro/ padle igjen, enn mange småendringer. Usikkerhet og misforståelser om hvilken kurs du tar, kan føre til mange farlige situasjoner.

For at roere skal holde stø kurs, er det vanlig å ta seg ut siktemerker på land som du styrer etter. Roerne skal likevel snu hodet med jevne mellomrom for å kontrollere kursen.

Alle andre fritidsbåter har vikeplikt for roere og padlere - også seilbåter. Men husk: Det er du som sitter i den minste og spinkleste båten og vil komme dårligst ut av det i en kollisjon. Derfor bør du alltid gjøre ditt ytterste for å unngå andre fartøyer og sørge for å endre kursen i god tid før en farlig situasjon kan oppstå.

Som alle andre fritidsbåter har også vi vikeplikt for nyttetrafikk. Dette betyr i praksis at du må holde deg borte fra skipsleden der de større fartøyene går. Hvis vi må krysse leden, er det viktig at vi holder spesiell utkikk etter næringsfartøyer, og sørger for å holde god avstand. Vi må holder oss langt borte fra landingsområder for sjøfly.

Småbåter som robåter, kanoer og kajakker bør ikke brukes etter mørkets frembrudd. Selv med en hvit lanterne er båtene vanskelige å se. Vær oppmerksomme på tussmørket - vi har ofte inntrykk av at det er lysere enn det faktisk er.

Vi holder god avstand til land ved badestrender. Årebladene er tynne og skarpe, og vi kan lett komme til å skade folk som er ute og svømmer. Dersom det er lagt ut gule bøyer for å markere det beskyttede området rundt badestranden, sørger vi for å holde oss godt på utsiden av bøyene.

Sjøveisregler

Instruksjon:

  • Når du møter en annen båt
  • Når du krysser kurs med en annen båt
  • Når du innhenter en annen båt

Elevaktivitet:

  • De tre båtene prøver ut reglene i praksis..

 

 

Nettressurser