Verdensrommet

TEMA

Verdensrommet

På denne siden har vi samlet læringsressurser om verdenrommet, solsystemet vårt og fenomerer i og rundt vår egen klode. Temaet kan kobles til flere kompetansemål i klassisk fysikk.

Jorda sett fra månen

Jorda, månen og sola

Passer for 1.–2. trinn.

Verdensommet 45x33

Solsystemet vårt

Passer for 3.–7. trinn.

nordlysetForutsi6

Nordlys

Nordlys har lenge interessert den allmenne befolkningen, kunstnere og forskere. 

maanestoevler

Grubleteikningar om verdsrommet

Grubleteikningar tek opp synspunkt på naturfaglege problemstillingar frå dagliglivet.

Illustrasjon av ekspanderende univers

Universets utvikling

Moderne kosmologi startet med et teoretisk arbeid som slett ikke var korrekt.

Ressursoversikt
Alle målgrupper
 • Alle målgrupper
 • Naturfag Barnetrinn
 • Naturfag ungdomstrinn
 • Naturfag vg 1
 • Biologi 1 og 2
 • Fysikk 1 og 2
 • Kjemi 1 og 2
 • Geofag X, 1 og 2
 • TOF X, 1 og 2
astronauthelse NASA

Astronauthelse

Jorda og månen

Jorda og månens bane rundt sola

Jorda sett fra månen

Jorda, månen og sola

Lage plakat om en utforsking av verdensrommet

Lag plakat om en utforsking av verdensrommet

Livet i verdensrommet 2

Livet i verdensrommet

Månen

Månen

nordlys synne1

Nordlys

Solsystemet

Solsystemet vårt

Nytt fra ESO

 • ESO-teleskop observerer lys fra gravitasjonsbølgekilde for første gang
  ESOs teleskoper i Chile har oppdaget den første synlige motparten til en gravitasjonsbølgekilde. Disse historiske observasjonene antyder at dette unike objektet er resultatet av sammenslåingen av to nøytronstjerner. Denne katastrofale typen sammenslåing – en tidligere forutsagt hendelse kalt en kilonova – sprer tunge grunnstoffer som gull og platina utover i verdensrommet. Denne oppdagelsen, publisert i flere artikler i tidsskriftet Nature og andre steder, gir også det sterkeste beviset på at kortvarige gammaglimt er forårsaket av sammenslåingen av nøytronstjerner.
 • ALMA og Rosetta oppdager freon-40 i rommet
  Observasjoner gjort med Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) og ESAs Rosetta-sonde, har avslørt tilstedeværelsen av den organiske halogenforbindelsen freon-40 i gass rundt både en nyfødt stjerne og en komet. Organiske halogenforbindelser dannes av organiske prosesser på Jorden, men dette er den første oppdagelsen gjort i det interstellare rom. Denne oppdagelsen antyder at organiske halogenforbindelser ikke kan være like gode markører for liv som man hadde håpet, men at de kan være viktige komponenter i materialet som planeter dannes fra. Dette resultatet, som presenteres i tidsskriftet Nature Astronomy, understreker utfordringen med å finne molekyler som kan indikere tilstedeværelsen av liv utenfor Jorden.
 • De merkelige strukturene i Saturntåken
  Den spektakulære planetariske tåken NGC 7009, eller Saturntåken, ser ut som en serie boblelignende strukturer som er opplyst i strålende rosa og blå farger. Dette fargerike bildet ble tatt av det kraftige MUSE-instrumentet på ESOs Very Large Telescope, som en del av en studie som før første gang kartlegger støvet i en planetarisk tåke. Kartet – som viser et vell av intrikate strukturer i støvet, inkludert skall, en halo og en underlige bølgeaktig struktur – vil hjelpe astronomer med å forstå hvordan planetariske tåker utvikler sine underlige former og symmetrier.
 • Aldrende stjerne blåser av seg gassboble
  Astronomer har brukt ALMA til å ta et utrolig vakkert bilde av en delikat boble av materiale rundt den eksotiske røde stjernen U Antliae. Disse observasjonene vil hjelpe astronomer til bedre å forstå hvordan stjerner utvikler seg i de senere stadiene av deres livssykluser.

Nytt innen romforskning frå forskning.no