Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid

Filosofer litt rundt livet på jorda og andre planeter

Aktiviteten gir elevene en mulighet for fordypning og filosofering om menneskets plass i naturen og at det finnes andre verdener enn vår. 

 1. Aller først skal dere forsøke å filosofere litt over livet på jorda.
  • Hvorfor er det mennesker på jorda? Er det fordi noen måtte bo her? Har jorden bruk for menneskene? Har menneskene bruk for jorden? Holder menneskene på ødelegge jorden?
  • Hvorfor lever vi? Lever vi for å jobbe? Jobber vi for å leve?
  • Hvorfor dør vi? Ville livet bli kjedelig hvis det varte evig?
  • Hvordan kan du bli lykkelig? Ved å la være å krangle og sloss? Kan du være enig med alle samtidig? Vet du virkelig hva du vil?
 2. Jorda er bare en av milliarder av planeter som finnes i verden. Det er nemlig planeter rundt mange flere stjerner enn sola. Forskere som er opptatt av andre planeter, må få hjelp av fantasien sin for å klare å forestille seg hvordan det kan være der. Forsøk å forestille deg at du kom til en helt ny planet og kunne bestemme akkurat hvordan livet der skulle bli. Legg hodet ned på pulten og lukk øynene mens du forestiller deg denne planeten. Hva lever der? Hvordan har de det? Hva slags natur er det på planeten?
 3. Skriv så ned i en bok eller på et ark hvordan din fantasiplanet er. Tegn gjerne en tegning av planeten også.

Kommentarer/praktiske tips

Denne aktiviteten kan kobles sammen med at man studerer hvordan jorda, sola og månen beveger seg i forhold til hverandre.

Materialer og utstyr

 • fargeblyanter
 • papir