Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid

Økt 3: Designe produktet

Elevene må designe produktet ut fra kravspesifikasjon. De skal lage arbeidstegninger, gjerne digialt.

Kravspesifikasjon for lysinstallasjonen

  1. Flere glassplater skal belyses av hver sin lyslist i bunnen slik at inngravert motiv lyses opp, gjerne i ulike farger.
  2. Lysobjektet skal brukes som dekorativt og/eller informativt element i en valgfri setting og brukergruppe. Det kan for eksempel være borddekorasjon i en gotisk bar, nattbordlys til en arkitekt, pynteobjekt i stua til en rosablogger, lysinstallasjon til skranken på et museum, meditasjonslys for et yogasenter osv. Bruk fantasien!
  3. En sokkel skal skjule lyslistene og de elektriske komponentene, og sokkelen skal gi støtte til at glassene står stødig nok. Sokkelen skal ha lokk slik at batteri enkelt kan tas ut/settes inn.
  4. Det skal være enkelt å demontere de elektriske komponentene for gjenbruk.

Alternative forslag til motivoppgaver

Elevene bør få en prøvebit av glass som de tester ut på, så mulighetene i teknikken utnyttes i arbeidet med motivet. I utprøvingen er det viktig at eleven tester ut hvordan det er å tegne på platen og hvordan streken blir påvirket at selve innpregningsmetoden.

  • Hvordan er det f.eks å tegne sirkel og organiske former?
  • Hvordan blir rette streker og kantete former?
  • Hvilke muligheter gir det til arbeid med valører f.eks skravering med strek eller punkt?
  • Hvordan kan ulike lysfarger på platene utnyttes bevisst?

Gjennom en utprøvingsprosess vil eleven få en forståelse av hvilke muligheter og restriksjoner materialet gir og kan bruke dette bevisst i arbeidet med motivet.

Arbeidstegninger

Elevene skal designe produktet og må lage arbeidstegninger før de kan sette i gang selve produksjonen.

Motivet lages først på en datamaskin eller ved frihåndstegning. Utskrift eller tegning legges oppå eller under glassene ved gravering.

For å lage arbeidstegning av sokkelen, finnes det flere forholdsvis enkle digitale 3D-tegneprogrammer som er gratis, f.eks. SketchUp.

SketchUp - 3D tegneprogram