naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Passer for
- vg1
Ekspedisjoner
I dette undervisningsopplegget skal elevene blant annet simulere kappløpet mellom Scott og Amundsen til Sydpolen. Elevene skal utvikle kompetanse i å planlegge og gjennomføre korte og lengre turer/ekspedisjoner. De skal vurdere hva slags mat og hvilke mengder av ulike næringsstoffer som er nødvendig å ha med seg på tur. Oppdraget de får er å lage en veiledning til turister som vil gå til Trolltunga.
Overordna læringsmål
Elevane skal kunne
- planlegge og gjennomføre korte og lengre turer
- vurdere hva slags mat og hvilke mengder av ulike næringsstoffer det er nødvendig å ha med seg på tur
- navigere etter kart og kompass
Tilknytning til læreplan (Fagfornyelsen, LK20)
-
Læreplan i naturfag (NAT01-04)
Kjerneelement
- Naturvitenskapelige praksiser og tenkemåter (KE67)
- Kropp og helse (KE71)
Kompetansemål
-
Vg1 NA
- drøfte aktuelle helse- og livsstilspørsmål og vurdere pålitelighet i informasjon fra ulike kilder (KM684)
- gjøre rede for funksjonene til noen næringsstoffer og diskutere hvorfor et variert kosthold er viktig i et helse- og bærekraftsperspektiv (KM685)
Grunnleggende ferdigheter
- Muntlige ferdigheter (GF1)
- Å kunne skrive (GF2)
- Å kunne lese (GF3)
- Å kunne regne (GF4)
Tverrfaglige temaer
- Folkehelse og livsmestring (TT1)
Naturfaglig språk
Fagspesifikke begrep
-
basalstoffskiftehvor mye energi kroppen trenger til å drifte fordøyelse, varmeregulering, organenes funksjon og vedlikehold av cellene
Avhenger av høyde, alder, kjønn og vekt. -
blodsukkernivåmengde av glukose i blodet
-
BMI (Body Mass Index)beregning av fettmengde i kroppen ut fra høyde og masse
-
fettstofferstoffer som ikke løses i vann
De er bygd opp av fettsyrer og glyserol, og har mange ulike oppgaver i kroppen. -
forbrenning (metabolisme)kjemisk prosess i kroppen der oksygen og næringsstoffer omsettes til stoffer som kroppen trenger for å leve og fungere
-
karbohydraterenergirike organiske stoffer som er viktig energikilde for kroppen
I mat omfatter karbohydratene kostfiber, stivelse og ulike sukkerarter. -
mangelsykdommersykdommer som oppstår hvis kroppen ikke får de næringsstoffene den trenger
Dette kan være mangel på energi, proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer eller mineraler. -
mineralergrunnstoffer som må tilføres gjennom kosten, og som har mange ulike funksjoner
Eksempler er jern, kalsium, magnesium og natrium. -
næringsstofferkjemiske forbindelser og grunnstoffer som organismer trenger å vokse og for å få energi
-
proteinerstor gruppe store molekyler som har ulike funksjoner i kroppen, slik som byggestein, næring og som enzymer De er bygd opp av en eller flere foldete og spiralsnodde kjeder av aminosyrer.
-
vitaminerhjelpestoffer som inngår i mange prosesser i kroppen
Noen vitaminer kan kroppen produsere selv, men de fleste må tilføres gjennom kosten.