naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Undervisningsopplegg
3 Scott vs Amundsen
Det er mange mulige årsaker til at Amundsens lag vant kappløpet, og at Scotts lag ikke overlevde ekspedisjonen. Her skal vi først og fremst utforske kostholdet. Kan forskjellene i dagsrasjoner ha noe å si for utfallet av ekspedisjonene?
Læringsmål
Elevene skal kunne
- finne næringsinnhold i matvarer ved hjelp av matvaretabellen og ved hjelp av varedeklarasjoner
- beregne næringsinnholdet i matrasjoner
- beskrive hvilke næringsstoffer som er viktige å tilføre ved lange ekspedisjoner
Tidsbruk
3A. Lese Kappløpet om Sydpolen | 20–30 minutter |
3B. Utforske matrasjoner Scott vs. Amundsen | 70–90 minutter |
TOTALT | 90–120 minutter |
Naturfaglig språk
Fagspesifikke begrep
-
basalstoffskiftehvor mye energi kroppen trenger til å drifte fordøyelse, varmeregulering, organenes funksjon og vedlikehold av cellene
Avhenger av høyde, alder, kjønn og vekt. -
blodsukkernivåmengde av glukose i blodet
-
BMI (Body Mass Index)beregning av fettmengde i kroppen ut fra høyde og masse
-
fettstofferstoffer som ikke løses i vann
De er bygd opp av fettsyrer og glyserol, og har mange ulike oppgaver i kroppen. -
forbrenning (metabolisme)kjemisk prosess i kroppen der oksygen og næringsstoffer omsettes til stoffer som kroppen trenger for å leve og fungere
-
karbohydraterenergirike organiske stoffer som er viktig energikilde for kroppen
I mat omfatter karbohydratene kostfiber, stivelse og ulike sukkerarter. -
mangelsykdommersykdommer som oppstår hvis kroppen ikke får de næringsstoffene den trenger
Dette kan være mangel på energi, proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer eller mineraler. -
mineralergrunnstoffer som må tilføres gjennom kosten, og som har mange ulike funksjoner
Eksempler er jern, kalsium, magnesium og natrium. -
næringsstofferkjemiske forbindelser og grunnstoffer som organismer trenger å vokse og for å få energi
-
proteinerstor gruppe store molekyler som har ulike funksjoner i kroppen, slik som byggestein, næring og som enzymer De er bygd opp av en eller flere foldete og spiralsnodde kjeder av aminosyrer.
-
vitaminerhjelpestoffer som inngår i mange prosesser i kroppen
Noen vitaminer kan kroppen produsere selv, men de fleste må tilføres gjennom kosten.