Hopp til hovedinnhold
Undervisningsopplegg

3 Scott vs Amundsen

Oscar Wisting, Olav Bjaaland, Sverre Hassel og Roald Amundsen på Sydpolen, beskåret 2 Foto: Helmer Hanssen / Nasjonalbiblioteket

Det er mange mulige årsaker til at Amundsens lag vant kappløpet, og at Scotts lag ikke overlevde ekspedisjonen. Her skal vi først og fremst utforske kostholdet. Kan forskjellene i dagsrasjoner ha noe å si for utfallet av ekspedisjonene?

Læringsmål

Elevene skal kunne

  • finne næringsinnhold i matvarer ved hjelp av matvaretabellen og ved hjelp av varedeklarasjoner
  • beregne næringsinnholdet i matrasjoner
  • beskrive hvilke næringsstoffer som er viktige å tilføre ved lange ekspedisjoner

Tidsbruk

 

3A. Lese Kappløpet om Sydpolen  20–30 minutter
3B. Utforske matrasjoner Scott vs. Amundsen  70–90 minutter
TOTALT  90–120 minutter

 

Naturfaglig språk

Fagspesifikke begrep

  • basalstoffskifte
    hvor mye energi kroppen trenger til å drifte fordøyelse, varmeregulering, organenes funksjon og vedlikehold av cellene
    Avhenger av høyde, alder, kjønn og vekt.
  • blodsukkernivå
    mengde av glukose i blodet
  • BMI (Body Mass Index)
    beregning av fettmengde i kroppen ut fra høyde og masse
  • fettstoffer
    stoffer som ikke løses i vann
    De er bygd opp av fettsyrer og glyserol, og har mange ulike oppgaver i kroppen.
  • forbrenning (metabolisme)
    kjemisk prosess i kroppen der oksygen og næringsstoffer omsettes til stoffer som kroppen trenger for å leve og fungere
  • karbohydrater
    energirike organiske stoffer som er viktig energikilde for kroppen
    I mat omfatter karbohydratene kostfiber, stivelse og ulike sukkerarter.
  • mangelsykdommer
    sykdommer som oppstår hvis kroppen ikke får de næringsstoffene den trenger
    Dette kan være mangel på energi, proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer eller mineraler.
  • mineraler
    grunnstoffer som må tilføres gjennom kosten, og som har mange ulike funksjoner
    Eksempler er jern, kalsium, magnesium og natrium.
  • næringsstoffer
    kjemiske forbindelser og grunnstoffer som organismer trenger å vokse og for å få energi
  • proteiner
    stor gruppe store molekyler som har ulike funksjoner i kroppen, slik som byggestein, næring og som enzymer
    De er bygd opp av en eller flere foldete og spiralsnodde kjeder av aminosyrer.
  • vitaminer
    hjelpestoffer som inngår i mange prosesser i kroppen
    Noen vitaminer kan kroppen produsere selv, men de fleste må tilføres gjennom kosten.