naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Eggsperimenter
Her har vi samla aktivitetar og artiklar som handlar om egg.
Balanser et egg slik at det står av seg selv
Egget til Columbus står av seg selv når man knuser litt av den ene enden av det. Egget til Leif Erikson trenger man ikke knuse.
Egg Drop
Hvordan beskytte et egg når vi slipper det fra 1 meters høyde?
Eggekoking
Det er ikke bare å koke et egg. Du har kanskje sett egg sprekke, slik at hviten tyter ut i vannet? Hvorfor skjer det?
Undersøkelse av prinsippet for moderne eggkoker
Er eggkokingen avhengig av at vannmengden tilpasses antall egg? Og i tilfelle hvorfor?
Eggerøre
Diskuter utsegnene i grubleteikninga om grunnstoff, kjemisk sambinding og blanding, og finn ut kva du meiner.
Egg
Blir eit egg lettare eller tyngre når kyllingen inni veks? Diskuter utsegnene i grubleteikninga og finn ut kva du meiner.
Å lage nakne egg
Hvordan ser et egg ut innvendig når det er rått? Det finnes en måte å få bort skallet på et rått egg uten at innmaten flyter utover.
Forskerspiren i et eggeskall
Dersom du lar et rått egg ligge i eddik over natten vil du neste dag se at skallet er borte, mens innmaten i egget er intakt. Dette forsøket kan åpne for undring omkring hva som skjer med eggeskallet, at stoffer kan reagere med hverandre i kjemiske reaksjoner, hvordan et helt egg ser ut uten skall, osmose og mer til. Å ta på et egg uten skall er dessuten en helt spesiell opplevelse.
Å fange luft med egg – om trollkrem, skum og proteiner
Kan vi bruke naturvitenskapen til å lage en mer luftig trollkrem?
Hvorfor er det mulig å lage skum av eggehvite?
Når vi pisker eggehviten settes løsningen i bevegelse og vi slår luft inn i den.
Synker egget?
Et egg synker i ferskvann, men synker det i saltvann?