Hopp til hovedinnhold

Å fange luft med egg – om trollkrem, skum og proteiner

Kokebøker sier at om vi skal lage trollkrem må vi blande én eggehvite, 2 dl tyttebær, 1 dl sukker, og piske. Kan vi bruke naturvitenskapen til å lage en enda mer luftig trollkrem?

Trollkrem med jordbær. Trollkrem med jordbær.

 

En av gledene på høstturene er å finne bær underveis. Det er som regel ikke bare barna som blir røde og blå på fingre og i munn... Ta med et par-tre egg og litt sukker, så kan bakkene forvandles til en liten opptur. Mens du spiser et skum med smak av søte bær, dukker det kanskje opp spørsmål: Hvorfor er det mulig å lage skum av eggehviten? Hvor mye skum kan jeg få av en eggehvite? Hvorfor er eggehviteskum hvitt når eggehviten er nesten fargeløs og gjennomsiktig? Hva er egentlig eggehvite?

Trollkrem, eller andre varianter av eggehviteskum, er en spennende liten verden av proteiner, luft, vann og andre stoffer. Naturvitenskapen kan svare på hvordan dette skummet blir til når vi pisker sammen eggehvite, bær og sukker. Den kan også hjelpe oss med å få laget et større og luftigere skum. På de neste sidene kan du lære mer om dette, og få tips til forsøk som kan gjøres med klassen. Gjør klar til å dukke ned i den naturvitenskapelige trollkrem.