Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Tidsbruk
  • 15–20 minutter

1C. Gjennomgå ulike deler av lampa

Ark 10 i PowerPoint. For å få fagbrev skal dere lage ei lampebok. Da trenger dere å finne ut mer om lamper. 

Si at ei lampe er en gjenstand som bruker strøm. Spør: Hvilken av de fire hovedfunksjonene for støm har ei lampe? [Gi lys.] 

Økt 1 – Gjennomgå ulike deler av lampa Foto: Annica Thomsson Ark 11 i PowerPoint. Spør: Hvilke deler består ei lampe av? Ta imot flere svar uten å bekrefte eller korrigere. Be elevene finne side 5 i lærlingheftet – Ulike deler av ei lampe. Si at de skal plassere ordene ved delen av lampa de tror ordet beskriver. Be dem skrive med blyant slik at de har mulighet til å endre på det senere. 

Ark 12 i PowerPoint. Gjennomgå side 5 i plenum. Spør hvor elevene har plassert de ulike ordene. Deretter viser du fasiten i PowerPoint. La elevene flytte på ordene i lærlingheftet sitt om nødvendig, slik at det blir riktig.  

Ark 13 i PowerPoint. Si at i lekse til neste gang skal elevene velge ei lampe de liker, og ta et bilde av den som viser hele lampa. De skal tenke over, og undersøke, hvilke deler den består av, f.eks. lampeskjerm, lampekropp, ledning, lyspære, støpsel, bryter. Påpek at de kan bruke side 5 i lærlingheftet til hjelp. Bildet skal de sette inn i et PowerPoint-ark som sendes til læreren.

 

Innlevering av leksa

Elevene setter bildet av lampa inn i et PowerPoint-ark som de sender til læreren. Dette kan sendes på e-post eller lastes opp på en digital læringsplattform. Velg det som passer best for deg og dine elever. 

PowerPoint-arkene skal etter hvert settes sammen til et eget dokument: Klassens bok om lamper (del 1 av lærlingoppdraget).