Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Hvor
  • Ute
Passer for
  • barnetrinn 5-7
  • fysikk 1
Tidsbruk
  • 30 - 45 min

Vannraketten

Skyt en plastflaske over huset!

Utskyting

Du må ha en pumpe og en ­ventil som kan skrus på pumpa. Så må du ha en gummipropp som passer godt i flaska. I denne proppen må det være et hull som passer akkurat til ventilen. Du kan bruke en sykkelpumpe eller en bilpumpe, men propp og ventil må passe trangt sammen.

Prøv først raketten uten vann. Pump så mye luft du klarer å få inn i flaska. Du må holde igjen flaska med fingrene så den ikke farer ut av proppen. Når du må slippe, løfter flaska seg bare en meter eller to. Kanskje sitter flaska så godt fast i proppen at du må hjelpe til for å få den løs.

Så fyller du en kvart kopp vann i flaska og forsøker igjen. Rett flaska oppover sånn at vannet dekker proppen. Lufta skyver da vannet ut når flaska går. Hvis du får pumpa inn nok luft, kan raketten kanskje gå mer enn 10 meter til værs.

Forsøket bør ikke gjøres inne, du kan treffe lamper eller vinduer som ikke tåler sammenstøtet.

Flaska skal løsne fra proppen. Det kan hende at det er proppen som løsner fra ventilen. For å unngå det har vi hatt på litt lim (araldit) mellom propp og ventil. Som oftest er ikke det nødvendig.

Oppskyting av en vannrakett

Faglig forklaring

I det første forsøket skjøt vi luft bakover. Lufta er for lett til at flaska får nok driv forover.

En liten skvett vann har mange hundre ganger større masse enn en tilsvarende skvett luft. Derfor er det mye mer effektivt å ha litt vann i flaska. Men vi kan ikke fylle flaska helt med vann, for vann klarer vi ikke å klemme sammen. Energien kommer fra den sammenklemte lufta. Folk med erfaring med flaskeskyting mener at vannvolumet bør være omtrent 1/3 av flaskevolumet.

Kommentarer/praktiske tips

Raketter får fart forover fordi de skyter noe ut bakover. Jo større masse de skyter ut bakover og jo større fart det får, desto større blir rakettens fart forover.

Når et jetfly får fart forover ved å gi luft fart bakover, er det fordi denne lufta får veldig stor fart.