Hopp til hovedinnhold
Undervisningsopplegg

Økt 3: Bærekraftig mat

Grønnsaksspydd

I denne økta engasjeres elevene ved å gjøre aktiviteten Bærekraftig produktvalg – velg et eple. Videre skal de sette seg inn i og sammenligne EAT-dietten med norske kostholdsråd og vurdere likheter og forskjeller mellom disse. Rådene om kosthold kan de bruke videre i gruppearbeidet når de skal gi kostholdsråd til sine profiler.

Læringsmål

Elevene skal kunne

  • beskrive og gi eksempler på ulike dimensjoner av bærekraftig utvikling
  • vurdere forbruksvalg i lys av bærekraftig utvikling

Tidsbruk

3A. Aktivitet: Bærekraftig produktvalg – velg et eple #4

30 minutter

3B. Forelesning om bærekraftig matproduksjon

15 minutter

3C. Leseoppdrag

15 minutter

3 D. Debatt – EAT-dietten, for og imot

10  minutter

3 E. Debatt – Plenum oppsummering

10 minutter

3F. Gruppe: Oppsummering 

5 minutter

3G. Plenum: Oppsummering

 5 minutter

TOTALT

 90 minutter

 

Naturfaglig språk

Fagspesifikke begrep

  • argumentere
    begrunne en påstand
  • blodsukkernivå
    mengde fritt sukker (glukose) i blodet. Glukose er cellenes viktigste brennstoff.
  • bærekraftig utvikling
    utvikling som tilfredsstiller dagens behov uten å ødelegge fremtidige generasjoners muligheter til å tilfredsstille sine behov
  • CO2-ekvivalent
    enhet som brukes i klimagassregnskap. Enheten tilsvarer den effekten en gitt mengde CO2 har på den globale oppvarminga over en gitt tidsperiode.
  • dyrevelferd
    dyrs helse, hvordan de mestrer sine omgivelser og muligheter til å utøve naturlig atferd
  • fett
    stoff som bidrar til å bygge opp cellene i kroppen, er en viktig kilde til energi og fungerer som energilager for kroppen
  • FNs bærekraftsmål
    verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030
  • karbohydrater
    energirike organiske stoffer som kroppen bruker som energikilde
  • klimaavtrykk
    de totale utslippene forårsaket av en person, en organisasjon eller et produkt, målt i CO2-ekvivalenter
  • mineraler
    grunnstoffer med mange ulike funksjoner i kroppen, som for eksempel jod som inngår i dannelsen av hormoner som er med på å drive stoffskiftet
  • næringsstoffer
    kjemiske forbindelser og grunnstoffer som kroppen trenger for å vokse og for å få energi
  • proteiner
    viktige byggesteiner i oppbyggingen av celler. Proteinene er store organiske molekyler som inneholder nitrogen.
  • sammenligne
    se etter likheter og forskjeller mellom to eller flere ting
  • vitaminer
    organiske stoffer som inngår i mange prosesser i kroppen, som for eksempel A-vitamin som er særlig viktig for synet og immunforsvaret