Hopp til hovedinnhold

Immunologiske tester

En artikkelsamling med teoretisk bakgrunnsstoff om graviditetstester og eggløsningstester.

Kommersielle graviditetstester og eggløsningstester er immunologiske tester der spesifikke antistoffer brukes til å påvise henholdsvis humant choriongonadotropt hormon (hCG) og luteiniserende hormon (LH) i urin. Testene er gode eksempler på praktisk og kommersiell bruk av bioteknologi. Hvordan er disse testene bygget opp?

hCG og LH er peptidhormoner og har svært lik struktur og mange identiske aminosyrer. En utfordring er derfor å skille mellom de to hormonene i en urinprøve. Hvordan løses dette i f. eks. en graviditetstest, og hvordan kan man undersøke om testene faktisk er spesifikke for de to hormonene?

I denne artikkelserien finner du svar på disse spørsmålene. Artiklene er bakgrunnsstoff til forsøk der elevene kan teste sensitiviteten og spesifisiteten til graviditetstester og eggløsningstester. Forsøket er godt egnet til bruk i undervisningen ved gjennomgang av både hormonsystemet og immunforsvaret. Elevene får kjennskap til hva antistoffer og antigener er, og hvordan antistoffer produseres og kan benyttes i kommersielle produkter.

 

Ulike graviditetstester