Hopp til hovedinnhold

Menstruasjonssyklus

Menstruasjonssyklusen varer i gjennomsnitt 28 dager, men det er ikke unormalt med en syklusvarighet på 21-35 dager. De sykliske forandringene i livmoren reguleres av hormonene østradiol og progesteron som produseres av eggstokkene (ovariene), og eggstokkenes funksjon og hormonproduksjon reguleres av follikkelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH) som skilles ut fra hypofysen.

 

Menstruasjonssyklusen deles i tre faser: menstruasjonsfasen, proliferasjonsfasen og sekresjonsfasen.

Menstruasjonsfasen (dag 1-7)

Første dag av menstruasjonen regnes som dag 1 i syklusen. På dette tidspunktet er konsentrasjonen av østradiol og progesteron i blodet lavt. Dette fører til redusert blodtilførsel til livmorveggen. I tillegg frigjøres proteaser fra cellene i livmorveggen, og tilsammen fører dette til at livmorveggens overflatelag nedbrytes og blødningen starter. I denne perioden øker også FSH-frisetting fra hypofysen. FSH stimulerer til vekst og utvikling av en follikkel i eggstokkene.

Proliferasjonsfasen (dag 7-14)

Folikkelcellene produserer og skiller ut østradiol, som stimulerer cellene i endometriet til økt celledeling (proliferasjon) og gjenoppbygging av livmorveggen. Mot slutten av proliferasjonsfasen stiger nivået av østrogen kraftig. Dette utløser en kraftig og kortvarig frisetting av LH fra hypofysen, som fører til at follikkelen sprekker og egget løsner. Dette skjer omtrent på dag 14 i syklusen.

Sekresjonsfasen (dag 14-28)

Etter eggløsningen danner cellene i follikkelen det gule legemet (corpus luteum) som produserer progesteron og østrogener. Dette stimuleres av LH fra hypofysen. Høyt nivå av progesteron stimulerer kjertlene i livmorveggen til sekresjon av et glykogenrikt sekret, som er god næring for et mulig befruktet egg. I tillegg stimuleres veksten av endometriets blodåresystem. Mot slutten av denne fasen synker nivået av LH og corpus luteum tilbakedannes. Nivået av progesteron og østrogen synker og syklusen går over i en ny runde.

Menstruasjonssyklus, ill. Kari S. Toverud Menstruasjonssyklus, ill. Kari S. Toverud