Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Passer for
 • barnetrinn 3-4

Hvordan virker UV-perler?

Dagens oppdrag er å finne ut hva som er så spesielt med perlene og om det kan si noe om sollys.

 1. For ikke å miste perlene mens dere jobber, er det lurt å tre dem inn på en 30 cm lang skinntråd eller basttråd. Bruk linjal for å få riktig lengde på tråden. Knyt endene på tråden slik at dere får et armbånd.
 2. Jobb sammen i små grupper og finn ut hvordan perlene virker og hva perlene kan gi oss informasjon om. Observer perlene mens dere går en tur ulike steder inne i klasserommet og ute. Noter underveis hva som skjer.
 3. Gjennomfør en oppsummering i fellesskap.
  • Observerte dere forskjell på perlene ute og inne?
  • Var det forskjell ulike steder i klasserommet?
  • Hva skjer hvis dere lyser på perlene med lampelys inne? Hva skjer hvis dere putter dem i lomma?
  • Hva tror dere er grunnen til forskjellene?
  • Hva tror dere er grunnen til at perlene skifter farge?

Armbånd av UV-perler Armbånd av UV-perler

Faglig forklaring

I denne aktiviteten er det viktig å få fram hva UV-stråler er.

I sollys er det flere typer stråling. Noe av strålingen i sollyset kan du se ved å sende sollys gjennom et prisme. Da ser du at lyset splittes i forskjellige farger. Det blir et spektrum med rødt i den ene enden og fiolett i den andre. Det er dette vi kaller synlig lys. I tillegg til det synlig lys, er det andre typer stråling i sollyset. En av disse er ultrafiolett stråling (UV-stråling).

UV-stråler er viktig for kroppen vår, fordi disse strålene gjør at huden kan lage D-vitamin. Det er UV-strålene som gjør at huden vår blir brun. Disse strålene inneholder mye energi, ved for mye og for rask soling kan UV-strålene gjøre huden rød og solbrent. Blir du solbrent gjentatte ganger, kan det faktisk føre til hudkreft. For mye soling gir deg også rynker tidligere. Barn er mer utsatte enn voksne. ”Solvettregler” som å ta pauser fra sola midt på dagen, bruke klær, solkrem, solbriller og solhatt for å beskytte oss, er enkle grep vi kan gjøre for å unngå å bli solbrente.

Energien til UV-stråler er høy nok til å forandre strukturen på et molekyl i perlene slik at det blir en molekylstruktur som absorberer visse bølgelengder av det synlig lyset. Resten av lyset blir reflektert og dermed får perlene farge. Når perlene ikke blir utsatt for UV-stråling, har omgivelsene nok varmeenergi til at molekylet går tilbake til den første strukturen. Denne strukturen absorberer ikke synlig lys og dermed ser perlene hvite ut.

Kommentarer/praktiske tips

I stedet for armbånd kan dere lage UV-dyr. Se egen oppskrift under vedlegg.

Materialer og utstyr

Per elev:

 • 10 UV-perler
 • Skinntråd eller basttråd
 • Saks og linjal