Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid

Passer for

 • barnetrinn 3-4
 • barnetrinn 5-7
 • fysikk 1

Tidsbruk

 • 15 - 30 min

3 bernoullitriks

Der en vann- eller luftstrøm får det trangt, må strømmen gå fortere, og der blir det lavere trykk enn ellers i strømmen. I dette forsøket skal du gjøre tre triks som tester ut dette fenomenet.

Vannstrålen holder på ballen

 1. Hold en bordtennisball i en snor og la den berøre strålen av vann som renner ut av en spring. Du kan trekke tråden ganske mye til sida uten at ballen følger med.
 2. Heng opp to ballonger ved siden av hver­andre, avstand er par centimeter. Vi kan også bruke epler eller baller. Heng dem som pendler. Blås en luftstrøm mellom dem. Du greier ikke å blåse dem fra hverandre.
 3. Brett papirremsa til en "bru", sånn som du ser i figuren. Blås gjennom et sugerør sånn at du får en luftstrøm som treffer bordet under brua. Resultatet er kanskje uventa?

Blås under brua og den trykkes ned

Faglig forklaring

Der en vann- eller luftstrøm får det trangt, må strømmen gå fortere, og der blir det lavere trykk enn ellers i strømmen. Dette skal vi bare godta.

 1. Når du holder bordtennisballen inn i vannstrålen, blir det trangt for strålen fordi den blir klemt sammen av ballen. Da blir det så mye mindre sidetrykk fra vannet mot ballen at det vanlige lufttrykket i den stillestående lufta klemmer ballen inn i strålen.
 2. Når luftstrømmen treffer de to ballongene, blir den klemt sammen av ballongene. Den får mindre plass, må gå fortere og trykket blir så mye mindre at trykket i den stillestående lufta på utsida av ballongene kan klemme dem sammen.
 3. Når luftstrømmen fra sugerøret treffer bordet, får den mindre plass. Den må gå fortere fordi det blir for trangt. Trykket i denne lufta blir mindre enn i den stillestående lufta omkring. Her dirigerer vi sugerøret sånn at det lave lufttrykket kommer under brua, og lufttrykket i den stille lufta over brua klemmer den ned.

Kommentarer/praktiske tips

To båter som går side om side, blir lett klemt nærmere sammen, fordi det blir lite trykk i lufta og i vannet mellom dem. Presenninger på lastebiler buler ut fordi det blir lite trykk i luftstrømmen langs sidene av lasteplanet. Fugler og fly holder seg svevende fordi vingene er formet slik at lufta på oversida får det trangt og må gå fort. Det blir lite trykk på oversida.

Materialer og utstyr

 1. Bordtennisball teipet til en tynn snor, springvann
 2. 2 ballonger i hver sin snor, sugerør
 3. Papirremse, 20 cm x 5 cm, sugerør
Naturfaglig språk

Fagspesifikke begrep

 • Bernoullis prinsipp

Omtalte personer