naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
    Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland 
    Personvernerklæring
    Tilgjengelegheitserklæring
    
        
             Forsøk og praktisk arbeid
        
      
              Passer for
      - biologi 1
 
Disseksjon av innvoller fra gris eller sau
I denne øvelsen studerer vi anatomien til innvoller og hvilke funksjoner de har i fordøyelsen. Forsøk knyttet til gallesalter, bukspyttkjertel, tarm og magesekk blir enklere å snakke om når elevene også kan se. Vi ser på ulike deler av i fordøyelseskanalen hos en gris.
- Prøv å legge slaktet like strukturert som det ofte fremstår i lærebøkene.
 - Observer og tegn det utvalgte materialet. Kjenn på konsistensen.
 - Undersøk magesekken – det muskulære og formen på den. Pek på trekk som viser at den er tilpasset sin funksjon.
 - Undersøk tynntarmen – kutt et stykke og se på et tverrsnitt. Snitt en tynn del og legg dette i fysiologisk saltvann. Legg det under lupen og se om du kan se mikrovilli. Hvilken funksjon har disse?
 - Undersøk bukspyttkjertelen – form og farge. Kan du se de Langerhanske øyene?
 
Materialer og utstyr
• innvoller fra slakt 
• fysiologisk saltvann 
• lupe og mikroskop 
• hansker 
• skalpell 
• pinsett 
• disseksjonskar
Nettressurser
                    (naturfag. no)