Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid

Passer for

 • barnetrinn 1-2

Tidsbruk

 • Kan gjøres innimellom i løpet av 1-4 uker om høsten.

Insekter, edderkopper og andre småkryp

Mål: Å telle og sortere døde insekter og andre småkryp.

 1. Høsten er en fin tid for å samle døde insekter og andre småkryp, fordi mange dør på denne tiden (dere trenger altså ikke å ta livet av insekter for å studere dem).
 2. Først må dere finne ut hva dere skal samle dem i. Du får sikkert inn mange forslag som syltetøyglass, yoghurtbegre, fyrstikkesker og lignende. Alle får i oppgave å ta med noe å samle inn i på skolen. Det kan også være fint å ha noe å samle med, f. eks. en pinsett. Kanskje foreldrene kan låne ut en pinsett til formålet (se for øvrig materialer og utstyr med tips om innkjøp av spesialutstyr).
 3. Insekter kan samles inn hjemme, i friminuttet eller på en klassetur.
 4. La elevene fortelle hverandre om hva de har funnet og hvor de fant dyret.
 5. La dem beskrive hvor mange bein, vinger, følehorn etc. dyrene har.
 6. Bruk gjerne luper eller mikroskop til å studere krypene. Det er fascinerende.
 7. Har dere bøker med insekter og kryp, se på bildene og forsøk å finne ut hva slags dyr dere har samlet. Kanskje får dere også vite mer, som hva de spiser eller hvor de liker å leve.
 8. Lim dyr av samme sort over hverandre i søyler på en stor plakat som om de ble plassert i et søylediagram. Slik får elevene lettere et visuelt inntrykk av hva slags dyr det er mest og minst av. (De får også en myk start på grafisk fremstilling av resultater.)

Faglig forklaring

Hva du kan fortelle:

Vi mennesker synes ofte insekter og andre kryp er ekle, men i naturen har de mange viktige oppgaver. Livet på Jorda ville være veldig annerledes uten insekter. Blomster er f.eks. ikke vakre og dufter godt for at vi mennesker skal glede oss over dem. Nei, de er laget slik for å tiltrekke seg insekter som hjelper blomstene med å formere seg ved å frakte pollen fra en blomst til en annen. Mange fugler, fisker og pattedyr er helt avhengige av å spise insekter og kryp for å overleve. I andre land finnes det også mennesker som spiser slike smådyr. I Japan finnes hermetiske bier og gresshopper i butikkene. I Kina spiser man rå skorpioner. Termitter er vanlig kost i Botswana, og i Kambodsja er tarantellaedderkopper på pinne en delikatesse.

Kommentarer/praktiske tips

Hvis skolen har bokser med luper i lokket, er disse godt egnet for å samle insekter og andre småkryp i. 50 ml sentrifugerør eller petriskåler i plast egner seg også. Hvis ikke kan elevene ta med seg rene syltetøyglass hjemmefra.

Pinsetter til å samle insekter med og mikroskop er ikke nødvendig, men virker inspirerende.

Materialer og utstyr

 • Bokser med lupe eller syltetøyglass
 • Pinsetter (hvis det er tilgjengelig)
 • Luper/mikroskop (hvis det er tilgjengelig)
 • Kartong til å lime insekter på og lim til å feste dem med

Læremiddel

Nettressurser

(apollon.uio.no)
(nysgjerrigper.no)
(nysgjerrigper.no)