Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Passer for
  • barnetrinn 5-7
Tidsbruk
  • 5 - 15 min

Lag et kompass

Lag et enkelt kompass som viser hvor nord er.

 

Magnetisering med hesteskomagnet

Spikeren skal være kompassnål. Da må vi først gjøre den magnetisk, magnetisere den. Til det trenger vi en magnet, jo sterkere dess bedre. Men en saks som kan løfte småstifter eller binders, er sterk nok. Det er magnetlåser på mange slags skap, f.eks. fryseskap og kjøleskap. Eller kanskje har du tavlemagneter som holder huske­lapper fast på kjøleskapene. Magnetiser spikeren ved å trekke den noen ganger over den ene polen på en magnet. Trekk samme vei hele tida.

 

Glasset må være overfylt med vann

Nå kan du legge spikeren på noe som flyter på vann. I bildet bruker vi en liten bit porøs plast. Hvis vannkaret er stort nok, holder plasten med spikeren seg midt ute i karet, og stiller seg inn i N-S-retning. Hvis du bruker et lite kar, som det glasset vi ser i bildet, har plasten lett for å feste seg til glassveggen. Fyll opp med vann sånn at vannet danner en bue opp fra glasset. Vannet må bue seg opp fra glasskanten hele veien rundt. Da henger ikke plasten fast i glasset lenger, og stiften dreier seg rundt og stiller seg inn i riktig retning.

 

Kompass med tavlemagnet

Det er også mulig å feste en tav­lemagnet i en kork og legge den i vann. Nordsiden av tavle­mag­neten vil stille seg inn med retning nordover. Noen tavle­magneter er magne­ti­sert på fi­nur­lig måte og er vans­ke­lige å bruke til dette.

Kommentarer/praktiske tips

For omtrent 800 år siden begynte europeere å bruke kompass for å finne fram på sjøen. Før det orienterte de seg i forhold til sol og stjerner. Men det var ubrukelig i gråvær. Mennesker har ingen magnetisk sans. Det har mange trekkfugler. Det hjelper dem å finne veien mellom vinter- og sommersted.

Materialer og utstyr

  • Magnet
  • Lang spiker eller stoppenål
  • Isoporbit
  • Glass med vann

Eventuelt:

  • Tavlemagnet
  • Kork

 

Nettressurser