Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid

Passer for

  • barnetrinn 1-2
  • barnetrinn 3-4
  • barnetrinn 5-7
  • ungdomstrinn 8-10

Tidsbruk

  • 30 min

Fyrstikkstjerna

Vi lager fystikkstjerne av fem brekte fyrstikker og en dråpe vann.

 

Fyrstikka til høyre er ikke brukbar Dette er startstillinga Som pipette bruker vi en kulepennhylse

Brekk 5 fyrstikker nesten, men ikke helt av på midten. Brett de to delene mot hverandre så de danner en vinkel på omlag 45 grader eller mindre. Brekk langsomt. Gjør du det fort, danner det seg sånne fliser som i den venstre fyrstikken i det øverste bildet til høyre. De brekte fyrstikkene skal se ut som den til høyre i bildet. Kast fyrstikka hvis den har fliser sånn som den til venstre.

Legg fyrstikkene på et bord som ikke trekker vann utover. Det kan være en glassplate eller en lakkert plate, og det kan være gunstig å gni inn bordplata med et stearinlys på forhand. Plasser fyrstikkene som i neste bilde. De 10 fyrstikkendene danner da radier i en sirkel. De brekte endene danner en ganske liten sirkel.

Så kommer det vanskeligste. Vi skal dryppe en dråpe vann midt i fyrstikksenteret. Vi må gjøre det med en pipette av noe slag. Vi brukte den nederste enden av en kulepenn. Det går også an å bruke et sugerør, se aktiviteten Sugerørspipette. Vi må holde pipetten ganske nær fyrstikkene før vi slipper ut
vannet. For hvis vannet har fart, skyver det fyrstikkene utover.

Hvis vi har fått til å slippe en passe stor dråpe i mellomrommet mellom fyrstikkene, er det bare å vente. Hvis vi er heldige tar det bare noen få minutter. Det beste er å ha noen dråper oppvaskmiddel i vannet. Da går prosessen svært raskt.

 

Faglig forklaring

Når vi brekker fyrstikkene, åpner vi en del av porene i treverket. Porene er tynne rør, hårrør, og vann trekker seg inn i disse porene. Inne i vinkelen mellom de to delene av fyrstikkene er treet klemt sammen. Når det kommer vann inn dit, vider treet seg ut og retter ut fyrstikkene. Se også forsøket Gjenstridig matpapir. Er vi heldige, vil fyrstikkene til slutt danne en femkantet stjerne. Kanskje blir det for tørt i noen av bruddene, og da kan du hjelpe til med litt ekstra vann.

På det siste bildet ser vi hvordan det blir til slutt.

Det første bildet ble tatt et par minutter etter at dråpen ble sluppet i mellomrommet mellom fyrstikkene slik som vist over. En stund senere ble bildet i midten tatt. Til slutt ser det ut som på det siste bildet. Det er ikke hver gang vi får så fine resultater.

Materialer og utstyr

  • Fyrstikker
  • Stearinlys
  • Sugerør eller kulepennhylse
  • Vann