Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid

Hvor

  • Ute

Passer for

  • barnetrinn 5-7

Tidsbruk

  • Henge ut flaska: Omtrent 15-30 min Ta ned flaska samme dag eller 1-2 dager senere: Omtrent 15-30 min

Bjørkete og bjørkesaft

Om våren gir den søte sevja i bjørka god smak på drikke som er enkel å lage til. Både bjørkete og bjørkesaft smaker søtlig fordi bjørka inneholder xylitol. Den beste tida for å ta sevje til bjørkesaft, er rett før bladene spretter. Bjørketeen blir best når bladene er nysprungne og lysegrønne. Aktivitetene er hentet fra idépermen ”Læring i friluft”.

Sevje i flasken

Tidlig på våren stiger sevja i trærne og blader og sevje gir frisk smak.

1. Bjørkete
Kok teen på lysegrønne, nyutsprungne bjørkeblader. Sil av bladene og smak eventuelt til med sukker. Bjørkeblader har et høyt innhold av C-vitamin

2. Bjørkesaft
På våren, før bladene spretter og fram til bladene har størrelse med museører (mars til mai), er det mye sevje i treet, fordi alle bladene trenger væske for å kunne springe ut.

Finn et tre som er minst tre meter høyt, og en kvist på treet som ikke er større og tykkere enn at du greier å bøye den nedover. Skjær av kvisten et godt stykke unna stammen. Stikk enden av kvisten ned i flaska. Pass på at det ikke er åpning mellom treet og flaskehalsen slik at det kommer fluer og andre småkryp inn i flaska. Flaska bør bindes fast til stammen på treet eller en grein, slik at safta drypper ned i flaska. Flaska kan fort bli tung pga av all saften, så den bør festes godt. Etter kort tid vil det begynne å dryppe sevje fra kvisten. Treets størrelse har betydning for mengden sevje. I den beste sevjetiden kan et tre på 30 cm i diameter gi opptil ti liter sevje pr. døgn. Noen ganger er det nok å ha flaskene hengende ute i noen timer, det kommer an på kvistens kvalitet og når i ”sevjesesongen” dere gjennomfører dette. Følg med. Flaska bør uansett ikke henge mer enn to dager, for dere bør nye ferskvaren.
 

Bjørkesevje

Bjørkesaften er blank og smaker nesten som vann, men man kan kjenne en lett søtsmak. Noen vil kanskje synes at smaken er litt bitter eller sterk, og et tips er å blande den ut med vann.

Faglig forklaring

Faglig forklaring (kan inneholde bilder, lister, hevet/senket skrift, inntrykk):
Bjørka inneholder søtstoffet xylitol, som brukes i matvareindustrien som erstatning for sukker fordi det ikke angriper tennene. Sevja kan brukes som søtningsmiddel i matlaging. brukes til brødbaking ved at man erstatter væskemengden med sevje. Sevje gir god heving, og brødene får en saftig konsistens. Ved å koke sevja sakte inn kan vi lage deilig søt bjørkesirup, som skal være god mot forkjølelse.

Materialer og utstyr

  • Skarpe kniver
  • tau/ hyssing/ teip
  • tomme brusflasker; 1,5 l hvis vi lager en sammen, 0,5 l hvis små grupper av elever skal prøve for seg.