Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Hvor
  • Ute
Tidsbruk
  • Det tar under 5 minutter å lage en trefot, men avhengig av hvor du er kan det ta litt tid å lete etter tre passe tykke grener eller stokker.

Trefot

Trefoten er en praktisk anretning når man skal henge en gryte eller en kjele over bål. Den kan brukes så å si over alt hvor der er stokker eller kraftige greiner å finne.

Klemknute og trefot Klemknute og trefot

Tre kraftige grener eller stokker legges parallelt og surres sammen omtrent 20 centimeter fra toppen. Bruk tynn ståltråd eller et tau som tåler varme (sissaltau). Deretter spres stokkene i bunnen slik at de blir til tre føtter; derav navnet trefot. Trefoten settes med en fot på hver side av bålet og brukes som stativ til å henge gryta i. Gryta henges i en krok i en kjetting eller et varmebestandig tau (bomull eller hamp) som henger fra tausurringen og ned midt over bålet. Varmen reguleres ved at gryta senkes ned slik at den henger nærmere varmen eller heises opp slik at den henger lengre fra varmen.

Dansk speiderspikesurring Dansk speiderspikesurring

Til høyre under "vedlegg" er det forslag til mat og drikke som kan lages i naturen.

Kommentarer/praktiske tips

For å surre tre stokker sammen til en trefot kan du bruke dansk speiderpikesurring. Er tauet som du henger kjelen i langt nok, kan dette også brukes til dansk speiderpikesurring. I enden lager du en klemknute som henger ned til kroken som kjelen skal henge i.

Materialer og utstyr

  • Tre stokker med omtrent lik lengde
  • Tau og / eller ståltråd
  • En krok til å henge gryta i (for eksempel S-krok som brukes til å henge malespann i stige)