Hopp til hovedinnhold

Plastalderen

Syntetiske polymerer er kjedelignende molekyler som er satt sammen av mindre kjemiske enheter. De er grunnlaget for mange av de materialene vi bruker i hverdagen, og det er faktisk vanskelig å tenke seg å kunne leve uten dem! Likevel er polymerer, eller plaster som de vanligvis kalles, en ganske ny oppdagelse som er resultatet av innsatsen fra oppfinnsomme og målrettede kjemikere.

25% av all nylon går til fiberanvendelser. Tannbørstebust lagd av nylon. 25% av all nylon går til fiberanvendelser. Tannbørstebust lagd av nylon.

Da du våknet opp i dag morges, lå du sannsynligvis på en madrass laget av flere forskjellige syntetiske polymerer som for eksempel polyester, polyuretanskum, nylontråd og en rekke ulike limtyper. Laken, pute og dyne kan også være lagd av syntetiske polymerer. Disse materialene er over alt i våre hjem og på arbeidsplassen: i maling, i lister og rør av PVC, i puter og møbler, toalettartikler, emballasje og elektrisk isolasjon. Vi er avhengige av polymerer til klær, transport og til og med som reservedeler i kroppen.

Anvendelser av plast Anvendelser av plast

 

Tannproteser og kontaktlinser er typiske polymerprodukter. Maling og overflatebelegg er velkjente produkter fra polymerindustrien Tannproteser og kontaktlinser er typiske polymerprodukter. Maling og overflatebelegg er velkjente produkter fra polymerindustrien

Vi bruker enorme mengder plast og det øker stadig. Ofte har plast erstattet tre, stein, glass, lær, naturlige tekstiler og metaller i sine tradisjonelle bruksområder. Plast har fordelen av å være lett, sterkt og slitesterkt og er ofte billigere enn de materialene de erstatter. De fleste plaster er lette å forme, lette å farge og kan skreddersys kjemisk til å ha spesielle egenskaper. I dag finnes det et enormt utvalg av polymerer med mange forskjellige kjemiske strukturer. Ennå i dag utvikler kjemikerne stadig mer avanserte plaster, for eksempel nye polymerer med elektrisk ledningsevne som metaller eller halvledere.

Tema

Nettressurser

(kjemidigital.no)