Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid

2B, alternativ 2: Lampeskjerm som leker med skygge

Her er lampeskjermen bygget rundt en metallramme og laget av balsaplater og gjennomskinnelig papir. Alle formelementene har utgangspunkt i geometriske former.

Kravspesifikasjon

 • Lampeskjermen skal være til en hengende lampe.
 • Lampeskjermen skal gi et behagelig stemningslys.
 • Designet skal være basert på geometriske former.
 • Lampeskjermen skal være bygget av papir, tre og/eller papp.
 • Lampeskjermen skal se annerledes ut når lyset er påslått.

Balsaplatene er kuttet i ønsket bredde, lagt i varmt vann i 30 minutter i en lang vask, og deretter lagt i en bøtte for å få en rund form. Balsa kan ha lett for å brekke, så det er viktig at den får ligge lenge nok i vann. For å gjøre det lettere å forme i bøtta er det lurt å ha vann nederst og la balsaen hvile med vann før det helles av. Balsaen tørker i bøtta over natten.

Balsaplatene legges i en bøtte for å få en rund form. For å gjøre det lettere å forme i bøtta er det lurt å ha vann nederst og la balsaen hvile med vann før det helles av. Balsaen skal tørke i bøtta over natten. Balsaplatene legges i en bøtte for å få en rund form. For å gjøre det lettere å forme i bøtta er det lurt å ha vann nederst og la balsaen hvile med vann før det helles av. Balsaen skal tørke i bøtta over natten.

Lampeskjermen er laget av et skimrende papir som er kuttet i trekanter og festet i hverandre oppe og nede. Trekantene danner da en lang remse som monteres til balsaringene.

Lampeskjermen er laget av et skimrende papir som er kuttet i trekanter og festet i hverandre oppe og nede. Trekantene danner da en lang remse som monteres til balsaringene. Lampeskjermen er laget av et skimrende papir som er kuttet i trekanter og festet i hverandre oppe og nede. Trekantene danner da en lang remse som monteres til balsaringene.

Lampeskjermen ser da slik ut: sylinder6

Her ser vi skjermen ovenfra, og vi ser metallrammen som skjermen er festet til. Her ser vi skjermen ovenfra, og vi ser metallrammen som skjermen er festet til.

For å lage en skyggeeffekt når lampeskjermen får lys i seg, er det her laget et formelement i papir som gjenspeiler trekantene i selve skjermen. For å lage en skyggeeffekt når lampeskjermen får lys i seg, er det her laget et formelement i papir som gjenspeiler trekantene i selve skjermen.

Formelementet festes inne i skjermen uten å berøre ytterkanten for at den skal synes minst mulig når lyset er slått av. Formelementet festes inne i skjermen uten å berøre ytterkanten for at den skal synes minst mulig når lyset er slått av. Foto: Arvid Larsen

Her er lampeskjermen med lys. Her er lampeskjermen med lys. Foto: Arvid Larsen

Naturfaglig språk

 • egenskap
  kan være hvordan et stoff eller materiale ser ut, lukter, smaker, føles, hva slags lyd det lager, og/eller hvordan det blander seg med andre materialer
 • form
  hvordan noe ser ut og er bygget opp slik at det passer godt til en spesiell funksjon
 • funksjon
  hva noe gjør, eller hva det brukes til
 • materiale
  det som ting er laget av
 • system
  flere deler som jobber sammen og påvirker hverandre
 • kravspesifikasjon
  beskrivelse av egenskaper og funksjoner som et produkt skal ha