Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid

Passer for

  • barnetrinn 5-7
  • ungdomstrinn 8-10

Tidsbruk

  • 15 min

Etterbilder

Blir det helt mørkt når du lukker øynene?

Etterbilder med hvitt lys

Se på en vanlig, lysende lampe i et ellers dunkelt rom. Stirr på lampa i 15–30 sekunder. Slå av lampa, lukk øynene og se på etterbildet. Det er antakelig mangefarget. Kanskje har det et gulaktig sentrum med en frynsete lilla ring rundt. Fargene skifter i ett sett.

Du kan også åpne øynene og se etterbildet mot en vegg et stykke unna. Da har det kanskje en annen farge og er stort. Se det mot et hvitt ark som du holder i handa. Da er etterbildet lite og kanskje mørkt. Hold hendene foran øynene. Klem forsiktig på utsida av øyelokket. Du kan finne mange andre måter å variere forholdene på. Kast et svært hurtig øyekast på sola. Se på etterbildet mot en vegg en meter eller to unna. Da er etterbildet lite. Det blir større og større jo lenger unna du ser. På en vegg 30 meter unna er størrelsen av bildet noe midt i mellom en tallerken og et bilhjul. Det er vel omtrent sånn de fleste av oss oppfatter størrelsen av sola.

Etterbilder av farger

 

Stirr på bildet en stund før du fjerner det, så får du se et etterbilde på veggen.

Hold bildet på arms avstand og se på det mot en grå vegg et stykke unna. Etter å ha stirret på bildet en stund og så fjerner det, får du, hvis du er heldig, etterbilde på veggen.

Stirr først på et par fargede ark, kast deretter blikket til en nøytral del av veggen.

Heng et par fargede ark på veggen og stirr på dem i et par-tre meters avstand. Kast blikket til en nøytral del av veggen, og du får etterbilder i farger. Lysforholdene har mye å si, oppmerksomhet og trening også. Er man først oppmerksom på det, ser man ofte etterbilder på tv f.eks. etter et menneske som har stått rolig en stund og så blir erstattet av et nøytralt bilde. Hold en mørk linjal eller noe sånt en liten stund tvers over tv-en eller pc-skjermen. Når du tar den vekk, står det igjen en lys stripe.

Se på flagget. Hold øynene fokusert på ett sted i flagget hele tiden, for eksempel midt i krysset. Etter ca. 45 s forsvinner flagget og erstattes av en hvit skjerm. Da vil du plutselig sitte igjen med et velkjent flagg som etterbilde på den hvite skjermen! Det opprinnelige flagget kommer tilbake etter 20 s. Se på flagget. Hold øynene fokusert på ett sted i flagget hele tiden, for eksempel midt i krysset. Etter ca. 45 s forsvinner flagget og erstattes av en hvit skjerm. Da vil du plutselig sitte igjen med et velkjent flagg som etterbilde på den hvite skjermen! Det opprinnelige flagget kommer tilbake etter 20 s.

Faglig forklaring

På netthinna i øyet er det tappene som oppfatter farger. Øyet har tre slags fargemottakere som oppfatter fargene litt forskjellig. Når vi ser etterbilder og når fargene i dem skifter, henger det kanskje sammen med at de tre mottakertypene på en måte blir oppbrukt når vi stirrer lenge på en ting. Så trenger de ulike tider på å bygge seg opp igjen.

Kommentarer/praktiske tips

Da en av oss for mange år sida skulle få sin 5 år gamle datter til å sovne om kvelden, ble hun lært opp til å se på lampa over senga i 15 sekunder eller litt mer. Når lampa ble slått av, skulle hun lukke øynene og se på etterbildet av lampa. Når hun ikke så det lenger, skulle hun rope på oss. Nå kan slike etterbilder vare lenge, ofte mer enn 10 minutter. Det var nesten fast regel at jenta sov før etterbildet forsvant.

Materialer og utstyr

  • Lampe
  • Fargede ark, eller noe annet med farger
Naturfaglig språk

Fagspesifikke begrep

  • Netthinne

Er del av