Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Hvor
  • Inne
Passer for
  • ungdomstrinn 8-10
Tidsbruk
  • 15 - 30 min

Lysrør gir lysglimt

I lyset fra et lysrør som virker som en strobo (gir regelmessige lysglimt) vil en skive med svarte og hvite felter se ut som om den snurrer i langsom kino eller at den står helt stille.

 

Last ned denne figuren som pdf-fil og skriv ut

Du må klippe ut eller kopiere denne figuren. Den er passe stor til å gå ned i et hermetikkglasslokk med diameter ca 7 cm. Før du setter figuren på plass, må du slå en liten kul midt i lokket. Vær så nøyaktig som mulig med å få kulen midt på. Slå en gang så det blir en kul på utsida av lokket, ikke hull. Setter du lokket på en plan skive, et lakkert bord f.eks., og setter det i rotasjon, kan det rotere lenge. Hvis du ikke har metall-lokk kan du bruke plast, men da kan du ikke slå en kul. Da må du stikke en passende stift eller skrue gjennom lokket fra utsida. Runde skruhoder kan bli fine punkter som lokket kan rotere på.

Plasser figuren i lokket og sett det i rotasjon på et sted der du bare har lys fra lysrør. Det går slett ikke med dagslys, og svært dårlig med vanlig glødelys.

Når lokket roterer fort nok, ser du bare skyggeaktige bilder. Etterhvert som farta avtar, vil du se at en sirkel med prikker beveger seg langsommere og langsom­me­re, for så å stå stille og så bakover. Så kommer tu­ren til ringen utafor (eller innafor). Sånn fortsetter det.

 

Slå en kul på lokket Lokket roterer fort

Faglig forklaring

På vår figur har den ytterste kretsen 10 like flekker i jamn avstand. Hvis derfor skiva går 1 gang rundt på 0,1 s, går det 0,01 s fra en flekk dekker plassen den neste hadde, og sånn hele veien rundt.

Hvis du så belyser skiva med et kortvarig blaff hvert 0,01 s, ser det ut som om den ytterste kretsen ikke endrer seg, det ser ut som om den står stille. Vanlige lysrør gir akkurat sånne blaff. I Norge veksler strømmen retning 100 ganger i sekundet og hver gang blir lysrøret mørkt.

Med en omdreiningshastighet på 10 ganger i sekundet (0,1 s per omløp), ser det altså ut som om den ytterste kretsen står stille. Så avtar farta etter hvert, og siden det er kortere avstand mellom flekkene i krets 2 enn i den ytterste, blir det krets 2 som står stille en liten stund. Så blir det turen til krets 3 osv.

Hvis skiva går mye fortere, f.eks. 20 ganger rundt i sekundet, ser det også ut som om de ytterste flekkene står stille, for da beveger de ytterste flekkene seg to flekkavstander mellom hvert lysblaff.

Materialer og utstyr

  • Rom belyst med lysrør
  • Trebit, hammer, spiker eller dor
  • Hermetikkglasslokk
  • Runde ark med passende figurer