Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Passer for
  • barnetrinn 5-7
  • ungdomstrinn 8-10
Tidsbruk
  • 30 min

Hjernen avviser det øynene ser

To forsøk der hjernen avviser det øynene ser.

Blyanten syns ikke

Hold en handflate opp foran nesa, og hold en blyant sånn som du ser i det første bildet. Det er bare det høyre øyet som ser. Du ser på noe langt unna mens du skyver blyanten langsomt mot venstre. Det rare er at mange mennesker ikke oppfatter at pennen kommer fram på venstre side av handa før spissen er mange centimeter forbi. Du kan også prøve å holde pennen på skrå, og da ser du noen ganger to penner på høyre side av handa. Forsøket forutsetter at øynene er nokså like. Hvis du ikke får det til, så skift over og la pennen gå fra venstre mot høyre.

Hold en handflate opp foran nesa og hold en blyant sånn som på bildet Hold en handflate opp foran nesa og hold en blyant sånn som på bildet Se på noe langt unna mens du skyver blyanten langsomt mot venstre Se på noe langt unna mens du skyver blyanten langsomt mot venstre

 

Ansiktet syns ikke

Hold et speil foran høyre øye slik at det du ser på bare er synlig med det venstre øyet. Hold et speil foran høyre øye slik at det du ser på bare er synlig med det venstre øyet.

Se på kameraten din som sitter en meter eller to unna. Samtidig holder du et speil foran høyre øye slik at kameraten bare er synlig med det venstre øyet. Støtt speilet mot nesa sånn at du kan vri det langsomt til sida. Konsentrer deg om å se ansiktet til kameraten. Når du vrir speilet langsomt att og fram, kommer det forskjellige speilbilder inn i det høyre øyet ditt. Kameraten og du må være i ro, mens bildene fra speilet rører på seg. Nå hender det at ansiktet du ser på, plutselig blir helt borte. Kanskje bare deler av det blir borte. Kanskje er det borte i brøkdelen av et sekund, kanskje i et halvt minutt. Hvis du ikke får det til, så bytt om og hold speilet foran venstre øye. Det er ikke nødvendig å se på en kamerat. Du kan gjøre det aleine og se på noe annet, men det bør ikke være en kjedelig grå vegg.

Hold speilet i omtrent 45 graders vinkel med synsretningen Hold speilet i omtrent 45 graders vinkel med synsretningen

Visk ut ansiktet

For noen er det lettere å få til forsøket på en litt annen måte: Se på kameraten din, mens du holder speilet i omtrent 45 graders vinkel med synsretningen. Istedenfor å vri på speilet skal du holde høyre handa di sånn at du ser den i speilet. Beveg handa att og fram og i små sirkler. Etter en stund ser det da ut som om du har visket bort ansiktet til kameraten.

Faglig forklaring

Forsøkene vi gjør her, har å gjøre med at bildene på netthinnene (bakerst i øynene) ikke er helt like. Det ser ut til at hjernen noen ganger nekter å oppfatte noe den tror ikke kan eksistere. Blyantforsøket har også å gjøre med at øynene er innstilt på noe langt unna, mens blyanten er temmelilg nær øynene. Når blyantspissen blir synlig for venstre øye, kan det virke som om denne spissen er et stykke til høyre i det bildet høyre øye ser. Det går ikke, og hjernen "ser" det ikke i det hele tatt. I speilforsøket ser venstre øye et ansikt, mens høyre øye ser en hand i samme retning. Det kan virke som om de er på samme sted, og det går ikke. Vi har ikke sett at noen sansespesialist har behandlet blyantforsøket. En detaljert forklaring er vi usikre på. Når det gjelder speilforsøket, er det beskrevet mange steder, men alltid med en viss reservasjon når det gjelder forklaringen.

Kommentarer/praktiske tips

Forsøkene her viser at sterkt forstyrrende synsbedrag, nesten halusinasjoner, kan opptre uventet, i hvert fall i korte øyeblikk. Kanskje kan sånne forstyrrelser opptre i trafikken også. Det engelske navnet på speilforsøket er THE CHESHIRE CAT. Det navnet er hentet fra eventyrboka ALICE IN WONDERLAND. Øgrim og Andersen kaller triksene for SKARVENE FRA UTRØST fordi det ikke er skarver på en øy som bare fins i norske folkeeventyr.

Materialer og utstyr

  • Blyant
  • Lite speil
Naturfaglig språk

Fagspesifikke begrep

  • Netthinne

Er del av