Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Passer for
 • barnetrinn 5-7

Plantefarging – oppskrift og tips for farging av ullgarn og ull

Her gir vi en generell oppskrift på farging av garn, men dette er en ypperlig anledning til å øve på naturvitenskapelige praksiser og tenkemåter. La elevene stille spørsmål og komme med hypoteser om hva slags planter de kan bruke og hvilken farge det gir. Resultatet av utprøvingen bør systematiseres og presenteres, for eksempel i en rapport eller et skjema.

Hespe med lure bomullstråder. Hespe med lure bomullstråder.

Forarbeid med garnet

Del opp garnet i mindre hesper. Bind løst rundt hespen med bomullstråd på fire steder som vist på bildet, og lag to løkker med lange ender som kan festes til håndtakene på kjelen. Bomullstråd farges ikke særlig mye og gjør det lett å finne tråden etter farging.

Beising og farging
Løs opp 16 gram alun i ca en liter varmt vann og rør til alunet er oppløst. Tilsett ca 4 liter vann og legg oppi plantematerialet. Varm opp til ca 90 °C og kok fargesuppen i ca en time. Sil fargeløsningen gjennom et dørslag og over i en annen kjele. Avkjøl løsningen til ca 40 °C og legg i garnet. La garnet ligge ca en time. Skyll deretter garnet godt. Heng opp hespen og la den tørke.

Noen forslag til hva garnet/ulla kan brukes til
Lag en naturvev ute i skogen eller en mindre variant inne (trollvev). Garn og ull kan brukes til å lage vakre bilder på naturvev, vi kan bruke garnet til å strikke et dokketeppe eller vi kan tove kyllinger.

Naturvev fra Kunnskapsbyen barnehage. Her sees ramme og
renning godt. Renningen behøver ikke være så tett. Naturvev fra Kunnskapsbyen barnehage. Her sees ramme og renning godt. Renningen behøver ikke være så tett. Trollvev. Det er lurt å borre hull i stokken/pinnene for å tre renningen i gjennom. Da er det stødig og godt å veve for barn. Renningen trenger ikke være tett. Alternativ: Slå inn små spiker eller sag spor og heng gjerne opp veven når barnet vever. Trollvev. Det er lurt å borre hull i stokken/pinnene for å tre renningen i gjennom. Da er det stødig og godt å veve for barn. Renningen trenger ikke være tett. Alternativ: Slå inn små spiker eller sag spor og heng gjerne opp veven når barnet vever.

 

Kommentarer/praktiske tips

Framgangsmåten som er beskrevet er enkel. Du får bedre resultat om dere beiser garnet først og deretter lager fargesuppe. Garnet blir matt hvis det utsettes for raske endringer i temperatur.

Lager dere garn med mange forskjellige farger, kan dere lage
ark med fargeprøver. Informasjon og bilde av planten kan stå på samme ark. Votten er strikket av Marte fra Steinkjer. Lager dere garn med mange forskjellige farger, kan dere lage ark med fargeprøver. Informasjon og bilde av planten kan stå på samme ark. Votten er strikket av Marte fra Steinkjer.

Det er en god regel å ha egne plantefargingskjeler. Da får verken eventuelle giftige planter eller dårlig rengjøring uønskede konsekvenser. Plantefarging egner seg godt til utedager i barnehage og skole. Utendørs er det praktisk med en jerngryte over bålet. Da kan jernet virke som beis og endre fargen. Det går an å farge litt garn i stormkjøkken, men da kan vi ikke bruke beis fordi aluminiumet ikke tåler beisemidlet, det tæres opp. Bruker dere lav som fargestoff, er beising unødvendig. Fargesuppen kan også brukes til å farge papir. Legg for eksempel makulert papir i vann et døgns tid, riv det i mindre biter eller kjør det i hurtigmikser. Bland det med fargesuppen og lag papir ved å bruke myggnetting av metall i en ramme, som papirsuppen siles igjennom.

Kilder
Avkjern, Eva, 2002. Direkte farging med lav og bark I Våre Nyttevekster 2002:3-4
Gunneng, Grethe 1994. Plantefarging med barn i Norsk Husflid 1994:2
Haugland, E. 1989. Plantefarging. Oslo: Landbruksforlaget
Schjølberg, E. 1998. Fargene og vi. II. Plantefargene. I Naturen 1998:3
Mørkved, Brynhild og Torkelsen, Anna Elise, 2000. Sopp til farger og papir.

Materialer og utstyr

 • ubleket, vasket ullgarn eller ull
 • vaskemiddel for ull
 • kjeler av rustfritt stål eller emalje eller en jerngryte over bålet ute
 • bomullshyssing/bomullsgarn
 • saks
 • stort dørslag
 • vekt
 • termometer (1-100 grader, gjerne spesialtermometer med beskyttelse)
 • litermål
 • beisemiddel (alun)
 • rørepinner
 • planter, bark, sopp eller lav

Nettressurser

(soppognyttevekster.no)