Hopp til hovedinnhold

Planet Lofoten

Ytterst i Lofoten har kunstneren Jan Wanggaard laget en installasjon av solsystemet i målestokken 1: 200 millioner. Modellen strekker seg over en distanse på 30 km fra Reine i øst til Værøy i vest. Planetene er polerte steinkuler som står på påler i den storslåtte naturen. Sola er 7 m og Pluto er 1,15 cm i diameter. Kan du tenke deg hvor spennende det er å reise i denne modellen og hvilke spørsmål som kan dukke opp?

Jan Wanggaard har vært fascinert av verdensrommet siden han som seksåring møtte den russiske astronauten Jurij Gagarin som var på norgesbesøk. Gagarin var det første mennesket som så jordkloden fra verdensrommet og opplevde hvor liten kloden vår er i forhold til resten av verdensrommet.

Jan Wanggaard på toppen av Jupiter Jan Wanggaard på toppen av Jupiter

Ideen til prosjektet Planet Lofoten dukket opp for 10 år siden. Wanggards interesse for verdensrommet og nysgjerrighet på avstandene i solsystemet, var innfallsporten. Selv uttrykker han det slik:

- Det ligger en naturlig begrensning i mennesket når det gjelder å forstå så store rom. Når det er ting jeg ikke forstår, prøve jeg å lage en form for visualisering. Tanken bak modellen er å gi folk en bedre oppfatning av avstandene i solsystemet. Det er viktig at modellen er så stor at folk kan få en reell følelse av masse og avstander. Pluto er på størrelse med en klinkekule og danner utgangspunkt for målestokken. Å kunne bruke Lofoten som en kulisse for modellen av solsystemet har vist seg å være veldig funksjonelt.

I Polen, Copernicus sitt hjemland, fant Wanggaard en steinarbeider som kunne utforme planetene. De er laget av polerte steinkuler, og valget av steinsort er tilpasset planeten de skal forestille.

 

Planeten Uranus er plassert på Hellsegga. Planeten Uranus er plassert på Hellsegga.

Installasjonen er permanent, men den er ennå ikke ferdig. Pluto, Neptun, Uranus og Saturn er plassert ute i terrenget. Mens modellen av sola, som skal lages av 16 store stålsirkler, fortsatt er i ide/realiseringsfasen.

 

Kart over solsystemet

Modellen i målestokken 1:200 millioner gir mange muligheter for filosofering og lek med tall, både når det gjelder lysets hastighet og avstander til andre stjerner. Ingenting kan forflytte seg så fort som lys. Lysets hastighet er omtrent 300 millioner m/s. På ett eneste sekund går altså lyset 300 000 000 meter eller ca 300 millioner meter i tomt rom. Når du går 1,5 m/s i modellen, tilsvarer dette lysets hastighet skalert ned i denne modellen. 

Sirius er en stjerne som ligger ganske nær jorda. Hvis vi skulle plassere den inn i modellen, vil vi trenge mye større avstander enn det Lofoten har å by på. Sirius ligger 8,7 lysår fra jorda og dette tilsvarer 411 510 km i modellen. Avstanden fra jorda til månen er i virkeligheten 380 000 km. Sirius vil i modellen måtte plasseres lengre ut enn månen. Dette sier mye om hvor store avstander det er snakk om i verdensrommet og hvor tomt det er.

Solsystemet i målestokken 1:200 millioner

Stjerne/planeter Diameter Avstand fra sola
Sola 7 m  
Merkur 2,4 cm 290 m
Venus 6,1 cm 540 m
Jorda 6,4 cm 750 m
Mars 3,4 cm 1,15 km
Jupiter 70,2 cm 3,9 km
Saturn 58,6 cm 7,2 km
Uranus 23,6 cm 14,4 km
Neptun 22,8 cm 22,6 km
Pluto 1,15 cm 29, 7 km

Wanggaard ble verdensmester i vindsurfing på 80-tallet. Han hoppet av karusellen på toppen av karrieren, tok industridesignerutdannelse og flyttet til Lofoten. Siden har han jobbet med kunstprosjekter som ligger i skjæringspunktet mellom natur og kultur. Lars Nilssen laget en prisbelønt film om Jan Wanggaard. Filmen følger Wanggaard gjennom tre år fra idé til gjennomføring av prosjektet Planet Lofoten. Filmen heter Alt Flyter og ble vist på NRK i april i år (2007).

Er bakgrunnsstoff for

Omtalte personer