Hopp til hovedinnhold

Hormonene hCG og LH

Struktur og funksjon til hormonene hCG (humant koriongonadotropin) og LH (luteiniserende hormon).

3D-struktur av hCG (NCBI

hCG og LH er peptidhormoner og begge består av to polypeptidkjeder, en alphakjede og en betakjede. Alphakjeden i de to hormonene er helt identiske, og 85% av aminosyrene i betakjeden er like. Betakjeden til hCG har imidlertid 25 flere aminosyrer enn betakjeden til LH og disse er dermed unike for hCG.

LH produseres og skilles ut av hypofysen. LH stimulerer produksjonen av kjønnshormoner i begge kjønn, testosteron hos menn og progesteron og østrogener hos kvinner. Midtveis i menstruasjonssyklusen hos kvinner skjer det en kraftig og kortvarig frisettingen av LH fra hypofysen som utløser eggløsningen fra eggstokkene. Denne økningen i LH kan påvises i urin ved en eggløsningstest.

Blastocyst i livmorvegg. Figuren er gjengitt med tillatelse fra Kari C. Toverud i faglig samarbeid med Egil Haug, Menneskets fysiologi, Glydendal Akademisk" www.karitoverud.no Blastocyst i livmorvegg. Figuren er gjengitt med tillatelse fra Kari C. Toverud i faglig samarbeid med Egil Haug, Menneskets fysiologi, Glydendal Akademisk" www.karitoverud.no

Befruktningen av eggcellen foregår i den ytterste delen av egglederen, og på vei til livmoren gjennomgår fosteranlegget flere celledelinger. 7-8 dager etter eggets befrukning er det dannet en blastocyst på 20-30 celler som er festet i livmorveggen. Trofoblastcellene i blastocysten begynner å produsere hCG. På grunn av den store strukturlikheten virker hCG på samme måte som LH og stimulerer det gule legemet i eggstokkene til produksjon av progesteron og østrogener. Disse hormonene er helt nødvendig for vekst og utvikling av livmorveggen under graviditeten.  

hCG kan påvises i morens blod og urin 9-10 dager etter befruktningen. På dette tidspunket er hCG nivået på 40-100 mIE (internajonale enheter)/ml. hCG nivået når sin topp etter 8-10 uker (200 0000 mIE/ml) for så å synke til et lavt nivå resten av svangerskapet. Graviditetstester kan påvise ned til 25-100 mIE/ml hCG i urin.

Hvordan skille mellom de to hormonene i en immunologisk test?

Siden hCG og LH har så lik struktur, er det en utfordring å lage tester som kun påviser det ene hormonet og ikke kryssreagerer med det andre. I en graviditetstest kan dette løses ved å bruke monoklonale antistoff som kun gjenkjenner de 25 unike aminosyrene i beta-kjeden til hCG. En slik graviditetstest vil derfor ikke teste positivt på LH.

I en eggløsningstest brukes det også monoklonale antistoff, mot LH, men siden det er få aminosyrer som er unike for LH, vil de fleste eggløsningstester også slå ut positivt på hCG.