Hopp til hovedinnhold

Hvorfor bruker ikke alle bilbelte?

Bilbelte er det mest effektive sikkerhetsutstyret som finnes i bilen. Dersom alle i bilen brukte belte, ville omkring 50 liv vært spart i trafikken hvert år. Hvorfor er det da noen som fortsatt ikke bruker bilbelte?
 • Oppgave 1 om bilbelte

  Arbeid i grupper på to og to. Skriv ned de vanligste unnskyldningene dere tror folk har for ikke å bruke bilbelte. List deretter opp disse på tavla. Arbeid gruppevis med gode motargumenter til unnskyldningene dere har kommet opp med. Lag en felles oversikt , for eksempel på en plakat som henges opp i klasserommet. Skriv til slutt et leserinnlegg der du argumenterer for dine synspunkter.

 • Oppgave 2 om bilbelte

  Scenario: Du sitter i en bil sammen med vennene dine og en eller flere i bilen tar ikke på seg bilbelte.

  1. Hva velger du å gjøre? Hvilke argumenter vil du bruke?
  2. Hva kan konsekvensen av valget ditt være?
  3. Hvilke andre måter kunne du ha løst dilemmaet på? Hvilke argumenter ville du bruke her? Hvilke konsekvenser kan disse alternativene få?
  4. Oppsummer i plenum.

  Denne oppgaven kan også gjennomføres som rollespill. En elev kan være sjåfør og andre elever kan være passasjerer.

  Eksempler på unnskyldninger for ikke å bruke bilbelte:

  • Jeg klarer å holde meg fast hvis vi kræsjer
   Når farten blir høyere enn 10 km/t vil svært få være sterke nok til å holde igjen kroppstyngden, samme hvor mye muskler du har.
  • Jeg har airbag
   Airbagen virker ikke alene. Den er avhengig av at du har på bilbeltet. Airbagen utløses med en fart på 300 km/t og vil skade deg om du ikke sitter fastspent.
  • Bilen min er så trafikksikker
   Bruker du bilbelte holdes du på plass i setet og stopper opp sammen med bilen hvis det skjer en ulykke. Uten bilbelte blir du kastet rundt i bilen med stor kraft. Et solid karosseri hjelper deg ikke da.
  • Jeg skal bare i butikken
   Mange lar være å bruke bilbeltet på korte turer. Men det er korte turer vi har flest av, og det er også på disse turene de fleste ulykkene med personskade skjer.
  • Jeg bruker bare belte på langturer og når jeg kjører fort
   Tenk deg skadene du kan få hvis du løper så fort du kan rett i en vegg. Da har du bare en fart på 20 km/t. Å kollidere i 50 km/t uten belte tilsvarer et fritt fall fra 4. etasje.
  • Det er mye tryggere å sitte bak, jeg trenger ikke belte i baksetet.
   Det er like viktig å bruke belte i baksetet som i forsetet. Sitter du uten bilbelte i baksetet kan du skade både deg selv og den som sitter i setet foran deg.
  • Det tar så mye tid å ta av og på beltet
   Det tar omtrent like lang tid å ta på seg beltet som det tar å sette inn tenningsnøkkelen og vri den rundt.
  • Det er farlig å ha beltet nær halsen
   Det er mye farligere å ha beltet langt ute på skulderen. Ved en kollisjon kan overkroppen skli ut av beltet hvis det ikke ligger riktig. Dette kan gi deg alvorlige indre skader eller hodeskader.
  • Hvis jeg kjører av veien og havner i vannet, kan det hende jeg ikke klarer å løsne beltet og da drukner jeg.
   Bruker du ikke belte er det stor fare for at du allerede er skadet og slått bevisstløs når bilen treffer vannet. Med belte er du mindre skadd og kan komme deg ut.

  Finn mer informasjon på tryggtrafikk.no.