Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Hvor
  • Ute
Passer for
  • barnetrinn 1-2

Islykt

Lag store og små islykter med ulike former.

Islykt laget i vaskebøtter

De flotteste og enkleste islyktene lager dere ved å bruke vaskebøtter (alle slags bøtter og kar kan selvfølgelig brukes fra små lekebøtter til en bakebolle). Fyll bøtta nesten full med vann og sett den ute natten over når det er kuldegrader.

Ta inn bøtta i 10–30 minutter eller dusj den med varmt vann og snu den opp ned. Med en hammer eller noe lignende slår dere hull i bunnen, slik at vannet som ikke har frosset renner ut. Lykta er nå ferdig til bruk. Dere kan finpusse med hammer/varmt vann, men det er sjelden nødvendig. Med lys i skinner lykta vakrere enn noen lykt du kan kjøpe med penger.

En morsom variant kan være å sette en mindre bøtte oppi den store. Legg i kongler, rognebær, epler eller annet som kan fryse sammen med vannet.

Islykter laget i vaskebøtter Islykter laget i vaskebøtter

Islykt laget i kopper

Ta plastkopper eller melkekartonger og fyll dem nesten fulle med vann. Legg i perler (som på bildet), barnåler eller annen pynt.

Sett koppene ute, hvis det er kuldegrader, eller i fryseboksen.

Når mesteparten av vannet er frosset, setter du koppene i romtemperatur i ca. 1 minutt. Hell ut isklumpene og kakk et hull i den ene enden. Nå har du fått fine telysholdere. Sett telys inni og tenn på. 

Islykt laget av flere isblokker

Bruk mange kopper/bokser og lag isblokker i disse. Bruk isblokkene til å bygge opp en konstruksjon som du kan sette telys inni.

Islykt av mange isblokker

Materialer og utstyr

  • bøtter
  • plastkopper, yoghurtbeger eller melkekartonger
  • telys

Er del av

Tema