Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid

Hvor

 • Ute
 • Skog

Passer for

 • barnetrinn 3-4

Te fra naturen

Det er mulig å lage te av ulike planter og plantedeler. Men det er viktig å vite hva du spiser. På våren er særlig blomster fra lønn og lind gode å spise og lage te av.

 1. Plukk blomster av for eksempel lind, lønn eller blader av bringebær, solbær eller blåbær.
 2. Kok opp vann og la bladene/blomstene trekke i vannet i ca 10 minutter. Du lager teen ved å slå kokende vann over friske blad/blomster.
 3. Beskriv smakene og sammenlign.
 4. La hele klassen smake. Hvem liker te fra blåbær best? Hvem liker te fra lønn eller lind best? Lag et stolpediagram som viser hvordan smaken fordeles seg .
 5. Undersøk blandinger. Hvilken blanding smaker best?

Kommentarer/praktiske tips

Først: vær sikker på hva dere plukker til te. Teen kokes av ferske skudd og nyutsprugne blad. Utover sommeren blir de fleste blad, også granskuddene, ganske bitre på smaken. Bjørkeblader har stort C-vitamininnhold, granskudd har en del C-vitamin. Nyutsprugne bjørkeblad er også gode å tygge på.

Granskudd og furuskudd er en bra blanding. Markjordbærblad kan også brukes til te. Teene kan søtes med sevje, honning eller sukker. Prøv sitron i stedet for sukker, eventuelt litt gaukesyre.

Til slutt: Det er et godt råd å følge veksten ett år først, for å være sikker på at bringebærblader er bringebærblader og blåbærlyng er blåbærlyng. Da vet elevene også hvor de kan plukke bringebærblader når våren kommer og plantene ennå ikke har blomster. Uten blomster er plantene vanskeligere å bestemme enn når de står i full blomst eller har bær.

Materialer og utstyr

 • blader fra spiselige planter
 • kopper
 • vann
 • kokemuligheter for vann

Nettressurser