Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Passer for
  • barnetrinn 3-4

Brobygging

Har du noengang laget en solid bro av papir? Ved hjelp av enkelt utstyr skal du lære å lage en slik bro her.

Fagverksbro. Illustrasjon: Bjørn Jensen Fagverksbro. Illustrasjon: Bjørn Jensen

Rull arkene sammen fra en langside til tynne papirrør. Rørene må ikke være tynnere enn ca 8 mm. Lag din egen arbeidstegning etter idé fra skissen over. Rørene kappes i ønsket lengde, hulles med hullemaskin noen millimeter fra enden og føyes sammen med splittbinders. Test hvor solid broen din er. Hvem kan lage den mest solide broen? Er det noen sammenheng mellom hvor bred og hvor lang broen må være for å kunne tåle belastninger?

Start forfra og lag en kontruksjon som nr 2 i figuren over. Her består konstuksjonen oppover av en trekant. Lag en ny modell hvor du erstatter denne trekanten med en firkant. Hvilken konstruksjon tåler størst belastning?

Her vises byggkonstruksjoner i andre byggematerialer enn A4-ark. På bildet til venstre er det brukt avispapir som er rullet rundt en blomsterpinne. Til høyre er det brukt spagetti satt sammen ved hjelp av lim fra limpistol.

 

Kommentarer/praktiske tips

 

Norge er et land som utmerker seg med mange fjorder. Hvordan hadde livet i Norge vært uten broer? Broer er gode eksempler på teknologi som forutsetning for samfunnsutvikling i Norge.

Materialer og utstyr

  • blyant og papir
  • Papir, A4
  • hullmaskin
  • splittbinders