Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Passer for
  • barnetrinn 5-7
  • ungdomstrinn 8-10
Tidsbruk
  • 5 - 10 min

Lampa lyser

Vi setter sammen batteri, ledninger og lampe sånn at lampa lyser.

På batterier er det alltid to uttakspunkter for strøm. På et flatt batteri er det de to metallbitene på toppen av batteriet. På et rundt batteri er det metallplata i bunnen og metallklumpen på toppen. På lommelyktlamper er det to kontaktpunkter for strøm. På lampene i bildene er det ene kontaktpunktet metallhylsa på sokkelen, mens det andre er metallklumpen midt under.

Det er lettest å få lys i en lampe med et flatt batteri. Da kan vi lage direkte kontakt mellom uttakspunktene på batteriet og kontaktpunktene på lampa, se bildet. Du vil se at lampa lyser.

To kontaktpunkter både på batteriet og lampa To kontaktpunkter både på batteriet og lampa Direkte kontakt, lampa lyser Direkte kontakt, lampa lyser

I de to nederste bildene har vi brukt et rundt batteri som står på en aluminiumsstrimmel. Da er det kontakt mellom batteriets bunnflate og aluminiumsstrimmelen. Vi holder lampa med det underste kontaktpunktet ned på toppen av batteriet. Så bøyer vi opp  aluminiumstrimmelen sånn at den lager kontakt med lampesokkelen.

Batteriet står på en aluminiumsstrimmel Batteriet står på en aluminiumsstrimmel Aluminiumstrimmelen lager kontakt, og lampa lyser Aluminiumstrimmelen lager kontakt, og lampa lyser

Ikke lek med strømmen i det elektriske anlegget i huset. Spenningen der er så stor at det er livsfarlig.

Faglig forklaring

Når lampa lyser, er det kontakt mellom det ene uttakspunktet på batteriet og ett av kontaktpunktene på lampa, og fra det andre uttakspunktet på batteriet til det andre kontaktpunktet på lampa. Da lager strømmen en sammenhengende krets. Strømmen går i ring gjennom batteriet til lampa og videre gjennom lampa tilbake til batteriet, osv. rundt og rundt.

Materialer og utstyr

  • Lommelyktbatteri (rundt og/eller flatt)
  • Lommelyktlampe
  • Strimler av aluminiumsfolie, 20 cm til 30 cm, bredde ca 1 cm
  • Saks
  • Binders