naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Passer for
- barnetrinn 3-4
Karameller
Beskriv stoffene før du blander dem.
Bland sukker, smør og fløte i kjelen. Hvordan ser blandingen ut? Sett kjelen på kokeplaten og kok blandingen mens du rører hele tiden.
Når blandingen har fått litt tykkere konsistens og en gylden farge, må temperaturen kontrolleres jevnlig. Med en gang temperaturen kommer opp i 125 ºC, må du ta kjelen av platen. Hell den varme karamellmassen på en tallerken. Del massen opp i passende stykker mens den ennå er varm.
Hvilke forandringer har skjedd med stoffene som du varmet opp?
Karamellene kan spises med en gang, pakkes inn i cellofan eller legges i en boks sammen med litt melis. Melisen gjør at karamellene ikke klistrer seg så lett sammen.
Rydding
La utstyret stå i vann en stund før det vaskes. Vask utstyret og sett det på plass.
Kommentarer/praktiske tips
Materialer og utstyr
- 1/2 dL sukker
- 1/2 dL fløte
- 1 ss smør
- liten kjele
- røreskje
- kokeplate
- termometer som går til 150 ºC
- tallerken
- boks til oppbevaring
evt. cellofan