Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid

Passer for

  • ungdomstrinn 8-10

Tidsbruk

  • 15 - 30 min

Øyet snur bildet

Bildet bak i øyet er opp-ned og høyre-venstrevridd.

Her holder vi et knappenålshode foran øyet, mens vi ser mot det lille lysende hullet

Lag et hull i et stykke svart papir med en knappenål. Du må utvide det litt, men ikke over en millimeter.

Hold hullet omtrent 30 centimeter fra øyet i retning mot en lampe eller mot et vindu. Det bør være halvmørkt bak deg.

Steng det ene øyet. Du ser en sterkt lysende, liten sirkel i det svarte papiret.

Hold blyanten foran øyet mens du stør handa mot kinnbeinet. Før blyantspissen att og fram foran øyet til du ser den som en skygge i det lysende hullet. Prøv å holde skyggen av blyantspissen i det lysende hullet.

Forskyv blyanten i lengderetningen. Hvis du holder blyanten loddrett, går skyggen nedover når du beveger blyanten oppover. Holder du blyanten vannrett, går skyggen mot høyre når du beveger blyanten mot venstre.

Hele dette eksperimentet er vanskelig. Du må nok holde på en stund for å få det til. Det krever en stø hand og langsomme bevegelser.

Faglig forklaring

I et kamera kommer bildet opp-ned, og venstre blir høyre. Sånn er det i øyet også, men hjernen er vant med det, og tolker det som om bildene står den riktige veien. I det forsøket vi gjøre her, er øyet hele tida skarpstilt på hullet som er omtrent 30 cm unna. Blyantspissen er altfor nær øyet til at vi har et skarpt bilde av den. Men i lyset fra hullet gjennom linsa til netthinna, kommer blyantspissen og lager en skygge på netthinna. Når vi skyver blyanten inn fra høyre, kommer denne skyggen selvsagt inn fra høyre, men hjernen tolker det som om den kom fra venstre, for det er hjernen vant med. Kommer nåla
ovenfra, gjør skyggen også det, men hjernen tror noe annet.

Kommentarer/praktiske tips

Det er gjort forsøk med å sette prismebriller på folk sånn at ting til høyre faller på høyre side på netthinna, altså motsatt av det vi er vant med. Når en ball kommer fra venstre, snur de seg mot høyre for å ta imot den. På sykkel svinger de til venstre når veien svinger til høyre. Men det tar ikke særlig lang tid for unge mennesker å venne seg til det, og etter en stund oppfører de seg helt normalt. Det er hjernen som lærer seg å tolke de beskjedene den får fra netthinnene. Prøv en gang å se i et speil mens du skrur fast en mutter. Det er ikke lett. Tannleger ser på tennene våre i speil, og det ser ut til at alle tannleger klarer denne vansken.

Materialer og utstyr

  • Svart kartong- eller papirbit
  • Knappenål
  • Spiss blyant