Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid

Passer for

  • barnetrinn 5-7
  • ungdomstrinn 8-10

Tidsbruk

  • 30 - 45 min

Er speilet stort nok?

Hvor stort speil trenger du for å kunne se hele deg?

Prøv med et speil som henger i passende høyde på en loddrett vegg. Sett en teipbit på speilet halvveis mellom øyehøyden og golvet, og stå rett opp og ned foran speilet. Da ser du at skoene dine er akkurat der hvor teipen er. Mange syns det er rart at bildet av skoene er der enten du står langt unna eller nær ved speilet. For å se hele deg trenger du en speilhøyde som er halvparten av lengden din. Dette gjelder uavhengig av avstanden. Men både du og speilet må være loddrette. Dette kan du se i et speil i enden av en lang korridor. Det kan være i et kjøpesenter. Da kan du starte langt unna og legge merke til hvor mye av deg selv du ser i speilet. Det er alltid like overraskende at vi ser det samme utsnittet hele tida, selv om vi kommer nærmere og nærmere speilet.

 

Jeg og kameraet ser hele meg, fremdeles hele meg, fremdeles hele meg...

For å illustrere eksperimentet har vi teipet opp et speil på en loddrett vegg. Speilet er akkurat halvparten så høyt som jeg, fotografen. Kameraet og mine øyne står ved siden av hverandre sånn at bildet viser det samme som jeg ser. I det første bildet står jeg langt unna og medhjelperen holder en genser midtveis mellom meg og speilet. Jeg ser akkurat hele meg i speilet. I det andre bildet står jeg ved siden av genseren. Her også ser jeg hele meg i speilet. I det siste bildet står jeg nær speilet, genseren er langt bak. Jeg ser akkurat hele meg i speilet nå også.

Kommentarer/praktiske tips

Når du skal ha et nytt garderobesspeil, trenger du ikke kjøpe et som går fra golvet og opp. Det greier seg med et som er halve høyden din. Men har du små barn, må du nok legge til noe nederst.

Materialer og utstyr

  • Stort speil