Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Passer for
  • ungdomstrinn 8-10
Tidsbruk
  • 15 min

Hullmikroskop

Et forsøk om forstørring og dybdeskarphet.

Lag et hull i papiret. Det skal være ca 1 mm tvers over. Den mørke papirbiten kan for eksempel være en del av et bilde i en avis.

Hull som forstørringsglass

Hold hullet nær inntil øyet. Da kan du lese små skrift helt ned til en avstand på et par centimeter. Hullet virker som et forstørringsglass.

Fordi skriften kommer så nær, blir den nokså stor på netthinna bak i øyet. Fordi hullet er så lite, blir bokstavene skarpe på netthinna. Men det krever mye lys. Derfor er det ikke alltid like godt som et vanlig forstørringsglass.

Hull gir dybdeskarphet

Lukk det ene øyet og kikk gjennom hullet mot et ark med små skrift, samtidig som du ser ut av vinduet på noe langt borte. Du ser skriften og huset der borte skarpt samtidig. Men så rykker du vekk hullet, og skriften blir øyeblikkelig uskarp.

Gjennom det lille hullet er både nært og fjernt skarpt

 

Teksten er klar nesten helt inntil øyet

Kommentarer/praktiske tips

 

To bilder som er tatt med en ikke skarpstilt linse. I bildet til høyre er det plassert en kartongbit med hull i foran linsa og motivet blir mye skarpere.

I disse bildene viser vi hvordan linseåpningen virker på dybdeskarpheten i et kamera. Det første er tatt i liten avstand med en ikke skarpstilt linse. Det andre bildet er tatt av samme ting (avistekst), i samme avstand og med samme innstilling på linsa. Forskjellen er at vi har plassert en kartongbit med et hull i foran linsa. Dybdeskarpheten er blitt mye bedre Men bildet trenger da mer lys. Liten blenderåpning gir stor dybdeskarphet, men med dunkel belysning er ikke det brukbart.

  • Skisse av øyet
  • Netthinne

Materialer og utstyr

  • Svart eller mørk papirbit
  • Nål