naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- Inne
- barnetrinn 1-2
- barnetrinn 3-4
- barnetrinn 5-7
- ungdomstrinn 8-10
- 15 - 30 min
Benhams skive
Bare svart og hvitt, likevel farget
Lag en passende snurrebas av et metallokk fra et syltetøyglass. Legg lokket på trebiten og slå en liten kul nøyaktig midt i lokket. Ikke slå så hardt at det går hull.
Den sirkelrunde skiva, benhamskiva, kan ha diameter på ca. 8 cm. Halvparten av skiva skal være matt svart. Den andre halvparten er hvit med svarte sirkelbuer. Det mønsteret vi har tegnet her, gir etter vår erfaring bra resultater. Den hvite delen er da delt i tre omtrent like store segmenter.
Legg benhamskiven i lokket. Sett lokket på et glatt og flatt underlag, for eksempel en lakkert flate. Snurr lokket.
Du bør se på fenomenet i godt dagslys eller i glødelampelys. Lysrør er ikke så bra, men det går til nød.
Når skiva går rundt med passe fart, ser vi farger – enda det ikke er noen farger når skiva er i ro. Noen ser fargene når skiva roterer fort, andre foretrekker langsommere rotasjon. Noen ser ikke fargene med en gang. Fortsett med å stirre på skiva, og etter en liten stund, kanskje et par minutter, ser de aller fleste farger. Neste gang kommer fargene nesten med en gang. Prøv med ulike lysforhold. Fargene skifter plass ettersom skiva snurrer den ene eller den andre veien.
Faglig forklaring
Hvitt er alltid en blanding av flere farger. Vi ser fargetoner når skiva roterer. Det henger nok sammen med at det hvite lyset regelmessig blir avbrutt av svart.
Det er tre forskjellige fargemottakere i øyet, for rødt, grønt og blått. De kan reagere med ulike hastigheter, og her skifter det mellom svart og hvitt så fort at øyet ikke kan følge med.
Vi har antydet en forklaring som bare tar hensyn til øyet. Men fenomenet kan også ha å gjøre med det som skjer i selve hjernen. Det ser ut til at de samme fargene opptrer på samme sted for folk flest. Hvis denne skiva roterer med urviserne, blir det rødt der strekene ligger mellom det som svarer til klokka ett og tre på uret.
Kommentarer/praktiske tips
Den engelske leketøysfabrikanten C.E. Benham oppdaget i 1894 at en roterende skive i svart og hvitt viste farger. Han kalte det en snurrebass med kunstig spekter. Etter mer enn 100 år har vi ennå ikke kommet til en fullstendig, grunnleggende forklaring. Synsbedrag med farger forekommer ofte. Fargeinntrykkene blir sterkt påvirket av omgivelsene. Etterbilder i øyet har andre farger enn den tingen vi så på. Noen ser farger hvis de slår seg.
Materialer og utstyr
- Metallokk
- Dor eller spiker
- Hammer
- Trebit
- Papirskive med mønster