Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid

Passer for

  • barnetrinn 5-7
  • ungdomstrinn 8-10

Tidsbruk

  • 15 min

Galileos karaffel

En flaske med liten åpning kan holdes opp ned uten at innholdet renner ut. 

Den italienske fysikeren Galileo, som levde for 500 år sida, hadde en karaffel hvitvin med trang åpning. Han holdt karaffelen opp ned. Vinen rant ikke ut. Det syntes han var rart. For vin er tung og vil ned, mens luft er lett og vil opp. Likevel trengte ikke lufta inn i flaska, og vinen rant ikke ut. Så stakk Galileo åpningen ned i et kar med rødvin. Hva i all verden skjedde da? Jo, hvitvinen seg langsomt ned i rødvinen og rødvinen trengte opp i hvitvinen, enda de var omtrent like tunge. Det var enda rarere, syntes Galileo.

 

Ca. 8 millimeter hull i korken

Vi kan gjøre Galileos eksperiment etter. Men vi bruker en sterk sukkerløsning i karaffelen, for da går det fortere. I karet bruker vi vann farga med konditorfarge.

Lag et 7 - 8 mm stort hull i skru­korken på en brusflaske. Fyll flaska med sukkervann. Det skal være mye sukker i vannet. Sett på korken. Vannet renner ikke ut når vi snur flaska opp ned.

I en bolle har vi vann med mye konditorfarge i. Stikk flaskeåpningen ned i vannet, og du ser farga vann strømme opp i flaska.

Det blir ikke mer vann i flaska, så det må bety at det strømmer like mye sukkervann ned i karet som det strømmer farga vann opp i flaska.

 

Farga vann renner opp i flaska. Det fargeløse vannet renner ned i bollen. Vannet i flaska renner ikke ut

 

 

 

Faglig forklaring

Da vi holdt flaska opp ned i det første forsøket, var det en grenseflate mellom vann og luft i hullet i korken. Overflatehinna i en grenseflate vann mot luft er ganske sterk. Den er sterk nok til å hindre lufta fra å trenge inn i flaska.

I det andre forsøket grenser sukkervann mot farga vann. Det er omtrent som vann mot vann, og det danner seg ingen sterk overflatehinne. Derfor blander de to væskene seg.

Galileos eksperiment gikk sikkert nokså langsomt. Med sukkervann i flaska går det fortere fordi sukkervannet er tyngre enn vanlig vann. Men det går med vanlig vann også.

Kommentarer/praktiske tips

Medisinske dråpeflasker og pipetter kan vi godt holde med åpningen ned uten at innholdet renner ut.

Materialer og utstyr

  • Redskap til å lage hull (saks, bor)
  • Plastflaske med skrukork
  • Sukker
  • Kar med vann
  • Konditorfarge

Omtalte personer