Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid

Hvor

  • Ute

Passer for

  • barnetrinn 3-4
  • barnetrinn 5-7

Tidsbruk

  • 5 - 15 min

Smell med blad

Kan du få et blad til å smelle?

Et svakt dunk

Form et hull med venstre hands tommel og pekefinger. Når du slår på dette hullet med høyre handflate, hører du et svakt dunk. Hvis du slår litt skeivt, er dunket svakere enn når du treffer slik at handflata dekker hele hullet. Når du treffer riktig og dekker hele hullet, presser du mer luft gjennom hullet enn ellers.

Et skarpt smell

Legg et stort blad på fingerhullet. Slå et raskt slag med høyre handflate på dette bladet. Handflata skal være litt hul. Hvis du treffer riktig, hører du nå et mye skarpere smell enn da du ikke hadde noe blad på hullet. Du ser også at det er blitt hull i bladet.

1.Lag et hull med tommel og pekefinger. 2. Legg bladet på hullet. 3. Slå hardt. 4. Det ble hull i bladet.

Faglig forklaring

Når handa treffer bladet, er det litt luft mellom bladet og den litt hule handflata. Under slaget retter handflata seg ut så det ikke blir plass til lufta. Når lufta presser seg vei gjennom lindebladet, er det en liten eksplosjon. Lufta kommer ut med nokså stor fart og lager bølger i lufta omkring. De bølgene hører vi som et smell.

Kommentarer/praktiske tips

En eksplosjon lager en stor, kortvarig forandring av lufttrykket. Små eksplosjoner har vi når vi stikker hull i en ballong, klapper i henda, bruker smellstikker eller steppesko, og når det smeller i eksospotta.

Materialer og utstyr

  • Noen store friske blad fra f.eks. lind