Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Passer for
 • barnetrinn 1-2
 • barnetrinn 5-7
Tidsbruk
 • 30 min

Krefter i overflatehinna

Hva er det med vannhinna som gjør at to fyrstikker trekker på hverandre?

Likt trekker på likt, men skyver på ulikt

Vi begynner med et fat med reint vann, helt fritt for såperester. Skyll godt, ikke tørk.

 1. Ta tennsatsene av noen fyrstikker og legg fyrstikkene på vannet. La fyrstikkene bli våte over det hele. Hvis fyrstikkene kommer nær hverandre, ser vi at de trekker på hverandre. De legger seg inntil hverandre, og vi må bruke litt kraft for å få dem fra hverandre.

 2. Legg et par barberblad på vannhinna. For at de skal flyte, må de være tørre på oversida. Hvis du ikke har barberblad, kan du bruke små binders eller biter av pappknivblad. Det er lettest med barberblad. Hvis barberbladene kommer nær hverandre, trekker de på hverandre, de også.
 3. Men hva skjer om en fyrstikk kommer nær et barberblad? De liker ikke hverandre!
 4. Hvis vi lar fyrstikkene komme nær grensa mellom vann og fat (som vi antar er av glass), blir fyrstikken hengende fast i glasset.
 5. Barberbladet derimot vil bli skjøvet vekk fra kanten.

Faglig forklaring

Vannflata nær fyrstikka blir trukket opp langs fyrstikka. Langs glasset blir vannflata også trukket oppover. Med barberbladet er det motsatt. Barbladet presser vannflata nedover. Det er krefter i vannoverflata som holder fyrstikkene sammen og barberbladene sammen og som gjør at barberblad og fyrstikk frastøter hverandre. Der begge hinner buer samme vei, begge oppover ved de to fyrstikkene, eller begge nedover ved barberbladene, er det tiltrekking. Der hinnene går hver sin vei, er det frastøting.

Fyrstikken farer som et skudd inn mot midten når vi slipper den.

Fyll et glass med reint vann. Det går an å fylle det så mye at vannet står i topp over glasskanten. På bildet buer vannet nedover langs glasskanten. Legg en fuktet fyrstikk forsiktig ned på vannet. Litt mer enn halve stikka innafor kanten. Vannet på fyrstikka buer oppover. Hva skjer med fyrstikka når vi slipper den? Den farer som et skudd inn mot midten.

Kommentarer/praktiske tips

Vann trekker seg oppover langs glass, tre, papir og mange andre stoffer. Disse stoffene blir fuktige av vann. Barberbladene er oftest satt inn med olje. Oljen blir ikke fuktet av vann, og vannet blir skjøvet nedover. Stearin, smør, og mange andre stoffer blir ikke fuktige. Sjøfugler som ender og svaner blir ikke våte fordi fett i fjørdrakta frastøter vann. Noen insekter går på vann.

Materialer og utstyr

 • Kar med vann, (ikke plastkar)
 • Fyrstikker
 • Barberblad