Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Passer for
  • barnetrinn 5-7
Tidsbruk
  • 15 min

Dråpemor og dråpebarn

Visste du at når en dråpe faller fra en røråpning, følger det oftest en bitte liten dråpe like etter?

 

Klem vanndråper forsiktig ut i olja. Med en lupe kan vi se dråpebarnet.

Dråpene faller fort, og dråpebarnet er bitte lite og så vanskelig å oppdage at vi aldri ser det. Men en vanndråpe i olje faller langsomt, og da er det lettere å se dråpebarnet.

Vi brukte en klar matolje i et glass og lot vanndråpene falle i det. Dråpene fikk vi fra en liten plastflaske for handkrem. Vi klippet av tuten og satt igjen med en stump med åpning på 5 - 6 mm. Flaska fylte vi med vann og satte den opp ned i oljeglasset. Se bildet til høyre. Det kom dråper når vi klemte forsiktig på flaska. Når vanndråper faller i olje, tar de med seg etter hvert noe olje. Det spiller nesten ingen rolle for den store dråpen, men det er nok til at den lille dråpen stopper praktisk talt opp etter et par centimeter.

Med en lupe kan vi se dråpebarnet. Kanskje kan skarpøyde ungdommer se det uten lupe også.

Bildene under viser vanndråper fra en vanlig kjøkkenkran. Det er enkeltbilder fra et videokamera. Vi ser selve dråpedannelsen, og i det siste biledet ser vi dråpebarnet også.

 

Bildene viser vanndråper ut fra en vanlig kjøkkenkran.

Kommentarer/praktiske tips

Vannstråler har lett for å dele seg i atskilte dråper. Strålen ut fra en hageslange er sammenhengene bare et kort stykke. Vannet nederst i høye fossefall består av bare enkeltdråper.

Materialer og utstyr

  • Plastflaske med tut (håndkremflaske)
  • Drikkeglass
  • Lupe
  • Vann og matolje