Hopp til hovedinnhold

Kongefamilien på himmelen

Hva skal til i et ordentlig eventyr? Jo, en konge, en dronning, en prinsesse og en flott og modig helt som redder prinsessen og vinner kongeriket. Alt dette finner vi på stjernehimmelen.

Kefevs og Kassiopeia var konge og dronning i Etiopia og foreldre til den vakre prinsesse Andromeda. Persevs er helten som redder Andromeda fra den visse død og vinner kongens gunst og kongeriket. Stjernebilder av alle i kongefamilien finner vi på himmelen sammen med helten Persevs. De ligger alle i nærheten av Polstjerna.

Stjernebildet av kong Kefevs blir ofte tegnet med den ene hånden over hodet, kanskje i en bønn til gudene om å spare livet til hans datter?

Dronning Kassiopeia er tegnet rundt stjernene som danner en lyssterk ”W” på himmelen. Kassiopeia var en usedvanlig vakker dronning, men også hovmodig og innbilsk. Som straff for sin oppførsel dømte gudene henne til å bevege seg rundt Polstjerna på himmelen. Hun får aldri bevege seg under himmelhorisonten eller ned i ”verdenshavet” for å vaske seg. Kassiopeia blir ofte tegnet sittende på en stol. Fordi stjernebildet beveger seg på himmelen rundt Polstjerna, så vil vi kunne se stjernene som en ”W” eller som en ”M” til forskjellige tider på døgnet. Dette skiftet kan også sees på som en del av straffen. Når vi ser stjernebildet som en ”M” sitter Kassiopeia opp ned og må holde seg fast for ikke å falle av. 12 timer seinere får hun litt hvile ved å sitte riktig vei, da ser vi henne som en ”W”.

Andromeda er en lang rad av ganske klare stjerner. Hennes hode er stjernen Alpheratz som er en del av stjernebildet Pegasus. Pegasus sees som fire tydelige stjerner som hjørnene i et kvadrat. Andromedas føtter ligger i nærheten av Persevs og hennes utstrakte armer representeres av svakere stjerner. Kassiopeia ligger nord for Andromeda på himmelen.

Persevs troner beskyttende over Andromeda. Han står med den ene foten i Pleiadene. Pleiadene er ofte tegnet som nymfene som ga ham sandalene med vinger og viste ham veien til Medusa. Persevs holder Medusas hode i hendene. Algol er en interessant stjerne i Medusas hode. Med det blotte øye kan vi se at den endrer lysstyrke hver tredje dag. I gamle dager trodde folk at dette var fordi det onde øyet til Medusa blunket selv om hun var død.

Prinsesse Andromeda likte å gå ned til stranden og se ut over havet. Hun betraktet havgudens vakre døtre, Nereidene og lyttet til sangen deres. En dag kom dronningen ned til henne og lurte på hvorfor hun så på havgudens døtre, for hun, Kassiopeia var da mye vakrere enn dem! Når havguden, Poseidon, hørte dette ble han rasende. Han og ble så sint at han skapte havuhyret Cetus. Som straff sendte han Cetus til Etiopia og havuhyret forårsaket flodbølger og uår i landet. Tilslutt var landet utarmet og fattig og kongen visste ikke sin arme råd. Han spurte orakelet i Ammon om råd, og orakelet sa at han måtte ofre prinsesse Andromeda til havuhyret for å få fred i landet. Kongen ble fortvilet men hadde ikke noe valg. Han kunne ikke redde seg selv og sin datter og la hele landet og folket dø. Andromeda ble bundet fast til klippene for at hun ikke skulle rømme når havuhyret kom for å spise henne. I mange framstillinger av Andromeda ser vi henne derfor med lenker rundt hendene. Ridende på sin bevingede hest Pegasus kom helten Persevs forbi. Persevs kom fra eventyrferd der han hadde kuttet hodet av Medusa. Han så den uheldige og vakre prinsessen og tilbød seg å redde henne, på betingelse av at han fikk gifte seg med henne. Andromeda lukket øynene og ventet i frykt og redsel mens Persevs sloss med havuhyret. Persevs tok Medusas hode opp av sekken sin og havuhyret ble til stein da det så Medusas øyne og hodet med slanger til hår. Restene av havuhyret kan vi se den dag i dag som øyer i Middelhavet. Etter at havuhyret var drept ble det stelt i stand til et fantastisk bryllup og Andromeda og Persevs levde lykkelig alle sine dager!

 


Mytologi er ikke rigid, den finnes i mange versjoner. Dette er en kortversjon. Vil du fortelle den til elever bør du utbrodere og legge inn detaljer. Utfyllende stoff kan du finne i:

  • Mai Samzelius; ”Helter og monstre på himmelhvelvingen”
  • Julius D. W. Staal; ”Patterns in the Sky; Myth and Legends of the Stars”

I gresk romersk mytologi blir stjernene i Kassiopeia ofte framstilt som en kvinne eller en dronning. I andre deler av verden finner vi de samme stjernene som deler av andre stjernebilder. I mellom Østen blir de avbildet som ryggen på en kamel eller som deler av en hånd. Blant samene som hornene på den store reinen Sarvvis og i Sibir som en flokk på fem reinsdyr.