naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Besøk oss på:
Regulering av blodsukker
Sukker, eller glukose, er en viktig energikilde for alle celler og vev i kroppen, og fungerer normalt som eneste energikilde for nerveceller og hjernen. Hjernens funksjon og aktivitet er derfor helt avhengig av en jevn tilførsel av glukose fra blodet. En nedgang i blodglukosenivå på 20 % kan føre til kvalme, rastløshet og andre neurologiske symptomer. En effektiv regulering av glukosenivået i blodet er derfor svært viktig for vår helse.
Glukosekonsentrasjonen reguleres av et kompleks samspill av hormoner som sammen justerer nivået av glukose i blodet slik at det holder seg innenfor et område mellom 4-9 mmol/l. Blodsukker lavere enn 4 mmol/l anses som hypoglykemi (for lite sukker i blodet) og et blodsukker over 7 mmol/l etter faste eller over 10 mmol/l etter et måltid anses som hyperglykemi (for mye sukker i blodet).
Insulin og glukagon
Glukosemengden i blodet er hovedsakelig regulert av hormonene insulin og glucagon. Disse hormonene lages og skilles ut av de Langerhanske øyer som utgjør den endokrine delen av bukspyttkjertelen. Insulin lages i beta-cellene og glukagon av alfa-cellene i de Langerhanske øyene.
Når glukosenivået i blodet blir høyere enn 5 mmol/l (f. eks. etter et måltid) øker sekresjonen av insulin til blodet, mens sekresjonen av glukagon fra alfa-cellene er lav. Insulin har mange funksjoner, blant annet å stimulere til et økt glukoseopptak i muskel- og fettceller, og omdanning av glukose til glykogen i lever. Glukosenivået i blod synker som følge av insulinsekresjon.
I motsatt fall, når nivået av glukose i blodet synker mot 4 mmol/l (f. eks. etter faste eller ved fysisk aktivitet) er alfacellene aktive og skiller ut glukagon, mens beta-cellene senker sin insulinsekresjon. Glukagon har motsatt effekt av insulin, og fører blant annet til frigjøring av glukose fra glykogen i lever. Glukagon fører derfor til at glukosenivået i blodet øker. Balansen mellom disse hormonene opptrettholder derved et stabilt nivå av glukose i blodet, såkalt homeostase.
Aktuelle kompetansemål i læreplanen
Læreplan i naturfag
- Etter 10. årstrinn
- Kropp og helse
- beskrive nervesystemet og hormonsystemet og forklare hvordan de styrer prosesser i kroppen
- forklare hvordan egen livsstil kan påvirke helsen, herunder slanking og spiseforstyrrelser, sammenligne informasjon fra ulike kilder, og diskutere hvordan helseskader kan forebygges
- Kropp og helse
- Etter Vg1 - studieforberedende utdanningsprogram
- Ernæring og helse
- forklare hovedtrekkene i fordøyelse, transport og omsetting av energigivende næringsstoffer i kroppen
- drøfte spørsmål knyttet til slanking, spiseforstyrrelser og trening, og til hvordan livsstil påvirker helsen
- Ernæring og helse
- Etter Vg1 - yrkesfaglige utdanningsprogram
- Ernæring og helse
- forklare hovedtrekkene i fordøyelse, transport og omsetting av energigivende næringsstoffer i kroppen
- drøfte spørsmål knyttet til slanking, spiseforstyrrelser og trening, og til hvordan livsstil påvirker helsen
- Ernæring og helse
Læreplan i biologi - programfag i studiespesialiserende utdanningsprogram
- Biologi 1
- Fysiologien til mennesket
- samanlikne hormonsystemet og nervesystemet og forklare korleis desse systema blir påverka av ulike stoff
- Fysiologien til mennesket