Hopp til hovedinnhold

Plastforming

Plast er et godt egnet materiale for mange ulike prosjekter i teknologi og design. Det er mange måter å forme plast på, her skal vi se på knekking av plast ved hjelp av en plastknekker (linebender).

Hoveddelen av plastknekkeren er en varmetråd festet mellom og holdt stram med to fjærblader. Strøm gjennom tråden gir varme som gjør plasten myk (plastisk). Apparatet har gjerne et praktisk, lite arbeidsbord for å gjøre prosessen lettere å utføre.

Tegningen er en prinsippskisse av plastknekkeren. Plastplata på figuren varmes for å få sin knekk nummer to. Varmetråden (rød) ligger i renna i bakkant under plastplata. Tegningen er en prinsippskisse av plastknekkeren. Plastplata på figuren varmes for å få sin knekk nummer to. Varmetråden (rød) ligger i renna i bakkant under plastplata.

Plastknekkeren sett fra siden. Her er vist hvordan varmen brer seg gjennom en plastplate (gul) som ligger over varmetråden (rød). Plastknekkeren sett fra siden. Her er vist hvordan varmen brer seg gjennom en plastplate (gul) som ligger over varmetråden (rød). Her er et eksempel på en trekloss med ulike vinkler som kan være en støtte ved plastknekking. En slik kloss kan være en god hjelp hvis elevene ønsker å serieprodusere like profiler, f.eks bokstøtter til en elevbedrift. Her er et eksempel på en trekloss med ulike vinkler som kan være en støtte ved plastknekking. En slik kloss kan være en god hjelp hvis elevene ønsker å serieprodusere like profiler, f.eks bokstøtter til en elevbedrift.

Plata blir varmest på undersiden og tåler derfor best strekk der – og skal derfor bøyes oppover. Plata blir myk og bøyelig som et hengsel, etter 1-2 minutter. Ta så plata raskt av og bøy den, gjerne over bordkanten, til ønsket vinkel. Så snart plasten er kjølnet (1/2min.), blir den stiv igjen og vil beholde den nye vinkelen. Før du starter på neste knekk, må du sjekke hvilken side av plastplata som skal ligge ned mot varmetråden. Fortsett så til neste knekk.

Hvis plastplata ikke har blitt varmet lenge nok, vil knekken ha hvite strekkmerker. Hvis vinkelen ikke ble som ønsket, går det an å varme den en gang til. Resultatet blir da ikke like fint.

Knekking av bokstøtte eller mobiltelefonholder  

Denne oppgaven kan brukes som en kort introduksjon til knekking av plast. Elevene må kjenne og skjønne prosessen før de kan bruke den kreativt til egne produkter. Først lager elevene hver sin skisse. Deretter klipper de den ut i papir og bretter den til en 3D-mal før de får lage den i plast. Når elevene har fått litt erfaring med hva disse prosessene går ut på, kan de designe og lage sine egne gjenstander i plast.

Ulike bokstøtter som elever har laget av like store plastbiter. Ulike bokstøtter som elever har laget av like store plastbiter. Andre plastprosjekter: fjernkontrollholder, fyrstikkeskeholder og holder for kaffefilter. Andre plastprosjekter: fjernkontrollholder, fyrstikkeskeholder og holder for kaffefilter.

Kutting av plastplate

1. Med en tapetkniv skjærer du tvers over hele plata langs en metallinjal – ca 1/3 av platetykkelsen. 1. Med en tapetkniv skjærer du tvers over hele plata langs en metallinjal – ca 1/3 av platetykkelsen.   2. Med et bestemt trykk over en bordkant brekker du av stykket av plastplata. 2. Med et bestemt trykk over en bordkant brekker du av stykket av plastplata.
  3. Pussing av kanter: Kuttflaten vil være hvit der den er brukket av, denne bør pusses vekk. Et ark smergel eller sandpapir limt på en plate er et enkelt hjelpemiddel for pussing. All sliping bør gjøres før du knekker plasten. Det kan være vanskelig å komme til med pussing etterpå. 3. Pussing av kanter: Kuttflaten vil være hvit der den er brukket av, denne bør pusses vekk. Et ark smergel eller sandpapir limt på en plate er et enkelt hjelpemiddel for pussing. All sliping bør gjøres før du knekker plasten. Det kan være vanskelig å komme til med pussing etterpå.   4. Elevene kan lage sine egne filer. Avrunding av hjørner gjøres lett med fine filer (for metall). Figuren viser en enkel fil der en strimmel smergel er limt på en liten flat trelist – grovere smergel på den ene siden og finere på den andre. 4. Elevene kan lage sine egne filer. Avrunding av hjørner gjøres lett med fine filer (for metall). Figuren viser en enkel fil der en strimmel smergel er limt på en liten flat trelist – grovere smergel på den ene siden og finere på den andre.

Den blanke siden er ofte dekket med en film av klarplast. Denne kan du tegne på med tusj eller kulepenn til ønskede former. Filmen tas av til slutt, når nødvendig tilskjæring og knekking er gjort, slik at det ikke blir spor etter tegningene.

Utforming av bokser

Her vises en boks under utvikling, tegnet på folien på plastplata. 

Et tips før hjørnene skjæres ut, er at du borer et hull (Ø 3 mm) i hjørnet først. Dette gir et penere resultat etter knekkingen til slutt. Husk en plankebit som underlag for boring. Et tips før hjørnene skjæres ut, er at du borer et hull (Ø 3 mm) i hjørnet først. Dette gir et penere resultat etter knekkingen til slutt. Husk en plankebit som underlag for boring. Utskjæringen av hjørnene: Den ene siden i kvadratet skjærer du helt gjennom (kraftig kniv eller fin sag). På den andre siden lager du ett kutt med kniven og brekker så hjørnet av. Utskjæringen av hjørnene: Den ene siden i kvadratet skjærer du helt gjennom (kraftig kniv eller fin sag). På den andre siden lager du ett kutt med kniven og brekker så hjørnet av. En rett eske tar form. Folien med opptegningen sitter fortsatt på. En rett eske tar form. Folien med opptegningen sitter fortsatt på.

Ideer til prosjekter

Plast egner seg til å lage kjøretøy, mekanisk leke, bokser for elektronikk osv. Boksene kan lages med ulik vanskelighetsgrad. Geometrikunnskapene fra matematikkundervisningen kommer til nytte.

Ulike bokser med ulik vanskelighetsgrad. Ulike bokser med ulik vanskelighetsgrad. plastforming -2 plastforming -3