Hopp til hovedinnhold

Uten kakao – ingen sjokolade!

Sjokolade er et av verdens mest populære godterier, og en av de viktigste ingrediensene i sjokolade er kakao.

«Life is like a box of chocolates...you never know what you're gonna get», Forrest Gump, film USA 1994

Kakaotre

Kakaotreets botaniske navn er Theobroma cacao. Theobroma er gresk og betyr "gudemat". Kanskje begynte det hele med en mayaindianer som oppdaget bønnen inne i den rare frukten som vokste rett ut av stammen på kakaotreet? Når bønnene ble ristet og i tillegg blandet med chili, ble smaksopplevelsen "himmelsk". Prøv en knivsodd chili eller litt ingefær neste gang du lager en kopp varm kakao!

Kakafrukt vokser rett ut fra stammen. Kakafrukt vokser rett ut fra stammen.

Kakaotreet er eviggrønt og blir dyrket i de tropiske delene av Sør-Amerika, Asia og Afrika. Frukten minner om melon og i modningsprosessen skifter den fra gult til oransje og rødt. Hver frukt inneholder 20–50 frø, eller kakaobønner. Etter innhøsting ligger frukten til gjæring i sola noen dager før den tørkes. Denne gjæringen er første ledd i smaksutviklingen. Først på 1800-tallet oppdaget en hollandsk apoteker en metode som gjorde det mulig å skille ut fett fra bønnene. Når fettet var skilt ut, kunne resten males til fint kakaopulver. Etter mange års eksperimentering ble den første melkesjokoladen laget i Sveits i 1857.

Kakaotreet liker seg i fuktig klima med regelmessige regnskyll og god jord. Opprinnelig vokste det ved foten av Andesfjellene, men har siden spredt seg over hele verden. Kakaobønner er sett på som meget verdifulle og har vært brukt som myntenhet. På grunn av billig arbeidskraft og produksjon kommer i dag mesteparten av kakaoen fra Vest-Afrika.

Kakaobønner i en kakaobelg. Kakaobønner i en kakaobelg.

Mørk sjokolade med høyt innhold av kakao blir av mange regnet som helsegunstig for mennesker. I små doser, maks 30 gram per dag, sies det å kunne senke risikoen for hjertesykdommer. Men visste du at kakao og sjokolade kan være livstruende for hunder og trolig for katter og hester? Det skyldes innholdet av stoffene teobromin og koffein. Inntak av kakao kan i verste fall forårsake diaré og blødninger hos hunder. 100-200 mg /kg kroppsvekt kan være livstruende.

Kakao inneholder antioksidanter. Antioksidanter er en betegnelse som brukes om flere organiske stoffer som for eksempel vitamin C, E og A, sélen og betakaroten. Under forbrenningsprosesser i kroppen kan det produseres en rekke reaktive oksygenforbindelser som biprodukt – såkalte frie radikaler. Blir det for mye av dette, kan det skade proteinene i cellen og forårsake oksidativt stress. Oksidasjon er en naturlig prosess i kroppen, og kroppen har sitt eget antioksidantforsvar mot slike frie radikaler. Mange tror likevel det kan være sunt å spise matvarer som inneholder mye antioksidanter, som frukt og grønt. Det finnes også forskere som er forsiktige med å gi råd på dette området, fordi de mener at vi vet for lite om effekten av inntak av antioksidanter.

Er bakgrunnsstoff for