Passer for

 • ungdomstrinn 8-10
 • biologi 1

Graviditetstest

Utformingen av de ulike graviditetstestene og eggløsningstestene som finnes på markedet varierer fra merke til merke, men i prinsippet fungerer de så og si likt. Her er en animasjon som viser hvordan en graviditetstest virker.

Graviditetstest

Polyklonale antistoff mot alfa-kjeden til hCG er lagt inn i materialet som forbinder påføringsområdet med testvinduet. Disse antistoffene har festet til seg fargede (f. eks. blå) latex-kuler. Når væske tilføres testen, vil antistoffene løsne og følge med væsken som trekkes mot testvinduet. Dersom hCG er tilstede i væsken, vil antistoffene bindes til alfa-kjeden og komplekset trekkes mot testvinduet. I testfeltet er monoklonale antistoff mot beta-kjeden til hCG festet helt fast til underlaget. Når væsken med hCG og antistoff når frem til dette området, vil beta-kjeden til hCG feste seg til antistoffene her, og teststripen farges blå på grunn av latexkulene.

I kontrollfeltet er det festet et protein som binder antistoffer. Når væsken med antistoff mot alfa-kjeden av hCG når frem til dette området vil de binde seg her og kontrollstripen farges blå på grunn av latex-kulene. Antistoffene er i overskudd og det vil derfor alltid være noen som binder seg i kontrollfeltet uavhengig av om hCG er tilstede eller ikke. Kontrollfeltet er en viktig del av testen fordi den demonstrerer at testen er iorden, at nok urin er tilsatt og at de latex-merkede antistoffene løsner fra materialet.

Aktuelle kompetansemål i læreplanen

Læreplan i naturfag

 • Etter 10. årstrinn
  • Kropp og helse
   • formulere og drøfte problemstillinger knyttet til seksualitet, seksuell orientering, kjønnsidentitet, grensesetting og respekt, seksuelt overførbare sykdommer, prevensjon og abort

Læreplan i biologi - programfag i studiespesialiserende utdanningsprogram

 • Biologi 1
  • Fysiologien til mennesket
   • samanlikne hormonsystemet og nervesystemet og forklare korleis desse systema blir påverka av ulike stoff