Hopp til hovedinnhold
Undervisningsopplegg

Passer for

  • barnetrinn 5-7
  • ungdomstrinn 8-10

Prosjektideer i mekanikk

Her får du tips og ideer til hva du kan lage i mekanikken.

teknologi mekanikk hydraulikk

Noen praktiske råd

I mange av prosjektene passer det å bygge en eske rundt den mekaniske innretningen. Dette kan være en god geometrioppgave der eleven må veksle mellom å tenke i 2D og i 3D. Esken kan lages i papp. Pass på at esken får innbretter for sammenføying. Disse kan limes sammen eller festes med splittbinders. Eskene kan være trekantet, firkantet eller ha en annen spennende form.

Akslinger må ha to festepunkter for å være stabil, f.eks. ett hull på hver side av esken. For akslinger med tannhjul gjelder spesielt at avstanden mellom akslingene må være nøyaktig. Ved å legge to tannhjul tett inntil hverandre på bordet kan du måle avstanden mellom sentrene. Bruk dette målet når du skal lage hullene til akslingene på hver side av esken. Hullene må ikke være så store at det gir slark, da kan tannhjulene glippe.

Papp skjærer du til med stållinjal og kniv, evt. saks. Hull til akslinger lager du med syl eller med hulltang. Brettingen av eskene blir lettere om du først markerer bretten med et falseben eller med en litt butt linjal på høykant. Akslingen klipper du av med en kraftig avbitertang eller sager den av med en metallsag (baufil).