Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Passer for
  • barnetrinn 5-7
  • ungdomstrinn 8-10

Prosjektideer med hydraulikk

Saksebord

Dette saksebordet kan løfte gjenstander - kanskje den kan brukes som en labjekk? Konstruksjonen er enkel og bygd av tynt listverk og ispinner. Den ene klossen på bordet limes/skrus til plata – likeså limes/skrus den ene klossen fast under topplata. Den andre klossen må være løs (se pilene på tegningen). Ispinnene skrus med treskruer, forboring er nødvendig i tynt listverk. Ispinnene festes på midten med en skrue med to muttere (låser). Alle leddene på ispinnene skrus løst sammen for å gi bevegelighet.

Sprøyta festes til bunnplata med strip. Bor et hull til stempelstanga og skru den fast til fotklossen mellom saksene. Platene kan være av papp, plast, huntonitt eller finér.

flere hydraulikkprosjekter -1 flere hydraulikkprosjekter -2
flere hydraulikkprosjekter -3 flere hydraulikkprosjekter -4

Animasjon av saksebord 

Lastebil med tipp

Lasteplanet på bilen er en vektstang.

flere hydraulikkprosjekter -5 flere hydraulikkprosjekter -6

Troll-i-eske 

Tips: Sprøyten med bevegelse krever en viss høyde på boksen. Boksen kan formes av papp eller plast. Sprøyten kan holdes fast med en bøyle i plast (2 mm) som tegningen til venstre viser. Bøylen festes med kontaktlim eller splittbinders. Bruk den tynne sprøyten inni boksen for den gir lengre bevegelse. Lokket kan være hengslet/festet med kulørt tape.

flere hydraulikkprosjekter -7 flere hydraulikkprosjekter -8
flere hydraulikkprosjekter -9 flere hydraulikkprosjekter -10

Kran og lift

Her er én kran med enkel og én kran med dobbel vektstang. Materialer kan være papp, huntonitt, plast eller finer til foten og listverk til krana. Delene limes eller skrus sammen.

flere hydraulikkprosjekter -11 flere hydraulikkprosjekter -12

Gaffeltruck

flere hydraulikkprosjekter -13 Denne gaffeltrucken er forseggjort. Den går på tre hjul og er styrbar. Gaffelen er festet på et teleskop og løftes med hydraulikk. Materialet er plast.

Brannbil med teleskop og sprøyte

flere hydraulikkprosjekter -14 Denne brannbilen har tre hydrauliske systemer. Ett løfter bommen på taket, et annet skyver ut teleskopet og det tredje spruter vann! Materialet er plast. 

En praktisk holder for pappkrus

flere hydraulikkprosjekter -15 Denne koppholderen er laget i tynt listverk (gult) og står på en dreibar fot (rød). Det er tre hydrauliske systemer: ett som griper om koppen, et annet som løfter koppen og et tredje som dreier. Kjekt å ha når du skal flytte pappkrus?

Kran med sveiv, talje, teleskop og to hydrauliske systemer 

flere hydraulikkprosjekter -16 Bildet viser en teleskopkran på hjul. Den er utstyrt med to hydrauliske systemer, ett som løfter kranbommen og ett som skyver teleskopet ut og inn. Legg merke til at vannet i de to systemene er farget med et par dråper med konditorfarge – rødt og blått. 
flere hydraulikkprosjekter -17 Alle prosjekter starter med idéutvikling, ulike skisser og så en nøyaktig tegning i målestokk.

Traktor med vektstenger og to hydrauliske systemer

flere hydraulikkprosjekter -18 Merk at det her er to koblede vektstenger med knekk som løftes med ett hydraulisk system, og som kan holde den sorte skuffa vannrett. Et annet hydraulisk system tilter skuffa. 
  flere hydraulikkprosjekter -19 Materialet er listverk. Med biter av tynn papp som limes med varmlim i hjørnene, lager du en sterk ramme til ulike konstruksjoner. En hjulaksel kan føres gjennom selve ramma eller gjennom «ører» av papp som også er limt på.